Gazpromia: Alexei Miller ameninţă cu tăierea gazului către consumatorii europeni

Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller.
Preşedintele Gazprom, Aleksei Miller. (NATALIA KOLESNIKOVA/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.02.2015

Din cauza unui nou război al gazelor cu Kievul, şeful companiei Gazprom, Alexei Miller a ameninţat marţi cu oprirea livrărilor de gaz către Ucraina, cu începere din 26 februarie, măsură cu consecinţe imprevizibile pentru consumatorii europeni.

Preşedintele Gazprom, Alexei Miller a declarat marţi că Ucraina nu a plătit în avans gazul comandat, conform acordului în tratatul mediat de Uniunea Europeană.

"Ucraina nu a plătit gazul la timp.(...) Ia aproximativ două zile ca plata de la Naftogaz să ajungă la Gazprom" a declarat el.

Naftogaz-ul se plânge la rândul său că a plătit pentru 114 milioane de metri cubi dar ar fi primit numai 47 de milioane de metri cubi. Concernul rus explică diferenţa prin faptul că o parte din gaz a fost livrat regiunilor separatiste din estul Ucrainei, care nu mai sunt alimentate de Kiev dar care, susţine Gazprom, fac parte din acordul încheiat cu partenerul ucrainean Naftogaz

Kievul acuză de aproximativ o săptămână că nu poate plăti gazul pentru zonele controlate de separatişti, deoarece nu este în măsură să estimeze dacă livrările au fost într-adevăr efectuate. Drept urmare, guvernul de la Kiev a întrerupt alimentarea cu gaze naturale a regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Ca replică, Moscova a început să livreze gaze direct în zonele din estul Ucrainei, trimiţând nota de plată la Kiev, susţinând că livrările de gaze către estul Ucrainei fac parte din acordul dintre cele două state, negociat cu medierea UE.

În plus, marţi, Alexei Miller, directorul Gazprom, a anunţat că cererea Kievului pentru livrarea celor 114 milioane de metri cubi de gaz va conduce la oprirea fluxului de gaz către Ucraina, cu consecinţe pentru tranzitul de gaz către Europa.

Luni, compania Naftogaz a acuzat Gazprom că nu respectă termenele de livrare a gazului care ar fi fost deja plătit.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor