General SUA: Rachetele balistice ale Coreei de Nord sunt testate pe câmpul de luptă din Ucraina

Generalul Charles Flynn, comandantul general al armatei americane din Pacific
Generalul Charles Flynn, comandantul general al armatei americane din Pacific (Screenshot - X)
D.B.
07.04.2024

Folosirea de către Rusia a rachetelor nord-coreene în atacul din Ucraina oferă Phenianului o şansă rară de a-şi testa armele în luptă şi, poate, de a trage învăţăminte care ar putea să le îmbunătăţească performanţele, a declarat un general american de rang înalt, potrivit Bloomberg.

"Nu cred că, în memoria mea recentă, armata nord-coreeană a avut un laborator pe câmpul de luptă aşa cum îi permit ruşii să aibă în Ucraina", a declarat generalul Charles Flynn, comandantul general al armatei americane din Pacific.

Acest lucru oferă Coreei de Nord oportunitatea de a obţine informaţii valoroase în chestiuni tehnice, proceduri şi muniţiile în sine. Statele Unite vor urmări îndeaproape cum se desfăşoară acest lucru, a declarat Flynn sâmbătă, în timpul unei vizite la garnizoana extinsă a armatei americane Humphreys, la aproximativ 80 de kilometri sud de Seul.

Flynn a declarat că o mare îngrijorare a lor şi a altora este că Phenianul va putea să afle lucruri despre armele lor, "la care altfel nu ar avea acces în absenţa unui conflict" precum războiul din Ucraina.

Statele Unite vor desfăşura în curând sisteme de rachete cu rază medie de acţiune în regiunea Indo-Pacific, a declarat Flynn, fără a da mai multe detalii despre momentul sau locaţiile acestora. O astfel de mişcare ar putea atrage furia Chinei, care în 2019 a avertizat că aliaţii SUA din regiune riscă să ia contramăsuri dacă acceptă desfăşurarea de rachete americane cu rază intermediară de acţiune.

SUA, Coreea de Sud şi alţii au acuzat Coreea de Nord că a trimis Rusiei cele mai noi rachete balistice cu capacitate nucleară, care sunt uşor de ascuns, rapid de desfăşurat şi greu de doborât. Imaginile furnizate de SUA indică faptul că acestea sunt Hwasong-11, o clasă largă de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune care pot lovi ţinte cu un grad ridicat de precizie, potrivit experţilor în armament.

Acestea au o rază de acţiune de 380 până la 800 de kilometri şi măresc fondul de arme la care poate apela preşedintele rus Vladimir Putin. Procurorii din Harkiv au declarat în martie că forţele ruseşti au tras cu rachete nord-coreene asupra Ucrainei de aproximativ 50 de ori de la începutul invaziei, furnizând documente pentru ce a spus că include o rachetă din familia Hwasong-11, a relatat serviciul specializat NK News.

Rachetele nord-coreene trimise până în prezent sunt similare ca dimensiune şi dinamică de zbor cu seria Iskander a Rusiei, au declarat experţii în armament. Un raport realizat anul trecut de Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale a arătat că sistemul american de apărare aeriană Patriot a fost până acum în mare măsură eficient în contracararea rachetelor ruseşti.

Aliaţii SUA, Coreea de Sud şi Japonia, desfăşoară ambele baterii Patriot. Aceste sisteme de apărare aeriană au un radar puternic capabil să urmărească până la 100 de ţinte, inclusiv rachete de croazieră, rachete balistice şi avioane, potrivit unui raport al Congressional Research Service.

SUA, Coreea de Sud, Japonia şi Europa au acuzat Coreea de Nord că a trimis cantităţi masive de muniţii în Rusia, care sunt interoperabile cu sistemele din epoca sovietică folosite în Ucraina. Moscova şi Phenian au negat acuzaţiile, în pofida numeroaselor fotografii din satelit publicate de grupuri de cercetare şi de guvernul SUA care arată fluxul de arme din Coreea de Nord către Rusia şi apoi către depozitele de muniţii din apropierea graniţei cu Ucraina.

În schimbul armelor, care sunt probabil evaluate la câteva miliarde de dolari, Rusia furnizează Coreei de Nord alimente, materii prime şi piese pentru fabricarea armelor, au declarat oficialii sud-coreeni. Acest lucru l-a ajutat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un să îşi sporească securitatea alimentară şi să îşi dezvolte în continuare sistemele de armament.

Flynn a calificat testarea continuă a rachetelor balistice de către Coreea de Nord drept îngrijorătoare şi destabilizatoare. Săptămâna trecută, Kim a supravegheat testul unei noi rachete balistice concepute pentru a desfăşura un vehicul de planare hipersonic care poate livra o încărcătură nucleară către bazele americane din Japonia şi Guam.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor