Geoană, schimbare de poziţie faţă de PSD: Dacă voi candida, o voi face independent. Sunt nedependent de partide

Mircea Geoană
Mircea Geoană (Epoch Times Romania)
Andrei Popescu
28.02.2024

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO şi fost lider al PSD, a declarat, marţi seara, la Antena 3 CNN, că în cazul în care va candida pentru fotoliul de la Cotroceni o va face ca independent, deoarece este “nedependent” de formaţiunile politice.

“Eu, când spun că, dacă voi candida, voi candida independent, eu nu spun că... eu sunt mai degrabă nedependent de partide. Nu înseamnă că nu voi lucra cu ele. Voi avea nevoie de majorităţi, de prim-miniştri, de miniştri buni. Nu este niciun fel de supărare acolo şi le respect munca”, a precizat Geoană, citat de Digi FM.

Sondajele de opinie din ultima perioadă arată că Geoană se bucură de un nivel ridicat de încredere în rândul românilor.

Cu privire la acest aspect, liderul NATO a afirmat:

“Eu sunt, în continuare, un om profund social în convingerile mele. Finalitatea politicii şi a tot ce face, şi a businessului este ca oamenii să trăiască mai bine, să fie mai puţină sărăcie. (...) Sunt lucruri sociale. Cred cu tărie că orice faci are o dimensiune socială. Şi dimensiunea creştină e o dimensiune socială. Convingerile mele economice sunt mult mai liberale, cred că, dacă nu avem sector privat puternic şi să lăsăm antreprenorii să-şi facă treaba, să nu mai schimbi Codul Fiscal odată pe lună că ţi se năzare ţie (...) Şi da, sunt profund conservator.

Este vreo contradicţie, simţiţi în mine că este vreo chestiune electorală ca să fac cu ochiul la PSD sau la liberali sau la cineva? Nici gând! Ăsta sunt eu. Şi marele avantaj şi fericirea pe care o trăiesc este aceea că pot, în sfârşit, să spun cine sunt eu cu adevărat, în ce cred, fără să fiu obligat să mă duc în şablonul unui partid, în nevoile unui partid sau în aşteptările electorale ale unui alt partid. (...) De asta cred că şi în sondaje lumea se uită la mine şi la genul ăsta de profil cu mai multă deschidere pentru că simt că, de fapt, nu sunt prizonierul”.

Totodată, Geoană a declarat că el joacă în “altă ligă” şi din acest motiv nu se lasă afectat de atacurile venite de la unii dintre foştii colegi de partid, precum Mihai Tudose, sau de asocierile făcute de Marcel Ciolacu cu senatoarea Diana Şoşoacă.

“Am trecut prin prea multe în viaţa mea şi sunt un om mult prea înţelept şi să spun şi pe aia, joc şi la altă ligă ca să mă las afectat de astfel de comentarii. Eu sunt convins că majoritatea celor din partide nu sunt de acord cu astfel de afirmaţii. Nu tratez un fost coleg aşa şi mai ales un lider atât de important. Ar trebui să fie mândri de faptul că unul care a condus PSD-ul acum nişte ani de zile a ajuns să fie un personaj atât de important şi nu neapărat să-mi propună mie să fac ceva, deşi au făcut-o. E altă discuţie. Deci nu mă interesează.

Mă interesează un singur lucru să putem să fim siguri că oamenii îşi aleg liderii pe care şi-i doresc fără să fie obligaţi să joace la figuri impuse. Şi părerea mea este că din punct de vedere electoral, deşi tactic face sens, te ajut pe tine să treci hopul cu europarlamentarele şi facem o mică combinaţie. Perfect ok. Scurtăm calendarul pentru alegerile prezidenţiale din motive care poate că e legat de cel care stă cel mai bine în sondaje, poate legat de alte calcule cu privire la job-ul viitoare al unor lideri actuali. Nu ştiu, problema dânşilor, dar cât de mult te învârţi în jurul problemei în clipa de faţă nu sunt candidaţi suficient de robuşti ca să câştige alegerile prezidenţiale”, a afirmat Geoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor