Grecia a rambursat Fondului Monetar Internaţional 186 milioane de euro. Călătoria continuă

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.08.2015

Grecia a transferat joi Fondului Monetar Internaţional suma de 186,3 milioane de euro, în contextul unor negocieri între Atena şi creditorii săi externi pentru un al treilea pachet de salvare financiară a ţării, conform Bloomberg.

Este pentru prima dată când Grecia a efectuat o plată către FMI de la începutul lunii iunie, evitând astfel o nouă intrare în incapacitate de plată faţă de Fond. Următoarea tranşă de bani pe care Grecia trebuie să o ramburseze FMI este programată pentru 1 septembrie.

Atena şi creditorii săi – care includ FMI, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană – negociază în prezent un nou pachet de bailout în valoare de 86 miliarde de euro.

Serviciul de presă al premierului Alexis Tsipras a declarat joi că Atena şi creditorii săi ar trebui să finalizeze un acord pentru noul program de salvare financiară imediat după 15 august, conform agenţiei de ştiri Sputnik.

În 20 august, Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene suma de 3,4 miliarde de euro. Dacă Atena nu ajunge la un acord cu creditorii săi înainte de această dată, cu siguranţă va avea nevoie de un credit punte sau o extindere.

Grecia a primit recent un împrumut pe termen scurt în valoare de 7,16 miliarde de euro din partea UE, care a permis celei mai îndatorate ţări a zonei euro să ramburseze aproximativ 2 miliarde de euro către FMI.

Deşi situaţia negocierilor este încă nesigură, Fondul Monetar Internaţional a mai pus gaz pe foc, anunţând săptămâna trecută că nu se va implica în noul pachet de salvare financiară a Greciei până când nu sunt asigurate condiţiile pentru sustenabilitatea datoriei, inclusiv reducerea datoriei şi aplicarea unor reforme economice.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor