Guvernul a aprobat HG prin care dă posibilitatea băncilor să acorde credite în lei pentru Prima Casă

Epoch Times România
24.10.2012

Guvernul a aprobat miercuri o hotărâre prin care sunt aduse unele modificări la normele de implementare a programului Prima casă, în sensul că finanţatorii vor avea posibilitatea să acorde şi credite în lei prin acest program, în 2012, dacă nu au avut astfel de oferte, au explicat surse oficiale.

„Propunerea urmăreşte ca, prin introducerea posibilităţii de completare a ofertelor finanţatorilor participanţi în program cu varianta de creditare în lei, să dinamizeze competiţia pe acest segment de creditare şi prin orientarea cererii din partea potenţialilor beneficiari către ofertele competitive de creditare în lei, să conducă la diminuarea riscului valutar”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre.

De asemenea, în textul citat se mai arată că „propunerea are în vedere contextul actual în care se găsesc atât sistemul bancar european, cât şi cel naţional, marcat de diminuarea capacităţii pieţei locale de a asigura finanţarea în euro, de dificultăţile pe care le întâmpină jucătorii din sistemul bancar naţional în procurarea de valute străine, în special de euro”.


Practic, se dă posibilitatea finanţatorilor să modifice costurile totale ale finanţărilor acordate din plafonul alocat pe anul 2012, cu condiţia încadrării în limitele maxime ale costurilor totale ale finanţărilor ( EURIBOR la trei luni plus o marjă de maximum 4% pe an pentru creditele în euro, respectiv ROBOR la trei luni plus o marjă de maximum 2,5% pe an pentru creditele în lei) şi cu înştiinţarea prealabilă a MFP şi FNGCIMM. „Modificarea nivelurilor costurilor totale ale finanţării va putea opera doar pentru finanţările acordate de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se mai precizează în HG amintită.

Guvernul a avut pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri proiectul de hotărâre pentru modificarea art. 3 alin.(7) din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor