Guvernul a aprobat o altă variantă a „taxei pe boală”. Cine va plăti dacă e bolnav?

Bolnavi în paturi la spital
Bolnavi în paturi la spital (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.04.2024

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi o ordonanţă de urgenţă care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuţia la sănătate (CASS). Contribuţia de 10% pe concediile medicale a fost introdusă, de altfel, tot de Guvernul PS-PNL. În urma uriaşului scandal creat şi având în vedere faptul că este an electoral, cele două partide încearcă însă acum să "dreagă busuiocul".

În urma numeroaselor discuţii şi critici din spaţiul public, Guvernul a decis că vor fi scutite de plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate indemnizaţiile de concediu medical la care au dreptul persoanele care se află în concediu pentru maternitate, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal, îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, pentru boli oncologice (neoplazii), HIV/SIDA, TBC, afecţiuni cardiovasculare, arsuri grave (marii arşi), urgenţe medico-chirurgicale etc.

"Ordonanţa care instituie tichete electronice pentru susţinerea mamelor şi a nou născuţilor în primele trei luni de viaţă ale copiilor, prin care se alocă 2.000 de lei pentru trusoul nou-născutului, a fost rediscutată astăzi, în Guvern (...) pentru a se completa şi clarifica partea cu instituirea plăţii contribuţiei asigurărilor de sănătate de 10%, aferente anumitor concedii medicale", a precizat joi purtatul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin, citat de Ştirile protv.

Astfel, categoriile care vor plăti CASS pentru concedii medicale, după intrarea în vigoare a ordonanţei, sunt cele din grupa 01 (Boală obişnuită), cod 07 (Carantină) şi cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecţiuni)

Totodată, datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01 (Boală obişnuită), indică faptul că au fost acordate 425.791 de concedii medicale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor