Guvernul comunist de la Beijing nu va salva dezvoltatorii imobiliari chinezi: Cei grav insolvabili trebuie să dea faliment

Clădiri goale într-unul din oraşele fantomă, complet nelocuite, din China
Clădiri goale într-unul din oraşele fantomă, complet nelocuite, din China (Youtube - screenshot)

Ministrul chinez al Locuinţelor a declarat că Beijingul nu va salva dezvoltatorii imobiliari din ţară aflaţi în dificultate, potrivit Business Insider.

"Companiile imobiliare care sunt grav insolvabile şi care şi-au pierdut capacităţile de operare trebuie să intre în faliment şi să fie restructurate în conformitate cu principiile statului de drept şi ale comercializării", a declarat Ni Hong, ministrul chinez pentru Locuinţe şi Dezvoltare urbană-rurală, în cadrul unei conferinţe de presă.

Declaraţia acestuia oferă o perspectivă asupra modului în care Beijingul intenţionează să gestioneze criza imobiliară care durează de ani de zile. Autorităţile au elaborat măsuri pentru a stimula cererea în acest sector fără a reactiva bula imobiliară.

Criza datoriilor din sectorul imobiliar din China a doborât deja gigantul imobiliar Evergrande, care este în prezent în curs de lichidare. Country Garden, un alt colos imobiliar, se confruntă, de asemenea, cu o cerere de lichidare depusă la Hong Kong, care va fi judecată în luna mai.

Nu este prima dată când Beijingul îşi exprimă părerea că trebuie să se permită falimentul companiilor imobiliare chinezeşti cu probleme grave, însă momentul în care Ni a făcut acest comentariu este unul remarcabil.

Sloganul liderului chinez Xi Jinping, "Casele sunt pentru locuit şi nu pentru speculaţii", face parte din linia de partid a Beijingului din 2016. Cu toate acestea, el a fost omis din proiectul de raport privind activitatea guvernamentală a premierului chinez Li Qiang în cadrul sesiunii parlamentare anuale din China de săptămâna trecută - ceea ce a stârnit speculaţii că ţara îşi relaxează măsurile de reprimare a datoriilor din acest sector. Comentariile lui Ni au avut rolul de a risipi astfel de speculaţii.

"Sarcina de a stabiliza piaţa rămâne dificilă", a declarat Ni, vineri, adăugând că Beijingul va îmbunătăţi vânzările de locuinţe într-un mod "energic", dar "ordonat".

Declaraţiile lui Ni sunt un indiciu că, deşi guvernelor locale li se permite să îşi relaxeze politicile, nu există o schimbare de politică pentru sectorul imobiliar din China, au scris luni analiştii Nomura Jizhou Dong şi Riley Jin într-o notă.

"Ministrul Ni a spus clar că dezvoltatorii nefuncţionali care sunt insolvabili ar trebui să treacă prin procesul de faliment sau de restructurare, deoarece prioritatea guvernului este de a asigura livrarea proiectelor imobiliare, nu de a proteja afacerile dezvoltatorilor imobiliari", au scris analiştii de la Nomura.

"Considerăm că tonul privind sectorul imobiliar stabilit în cadrul 'celor două sesiuni' este negativ", au adăugat aceştia, referindu-se la sesiunile parlamentare din China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe