Israelul spune Egiptului că acordă o “ultimă şansă” acordului privind ostaticii înainte de a lansa operaţiunea din Rafah

Distrugeri provocate de forţele israeliene în Gaza
Distrugeri provocate de forţele israeliene în Gaza (Youtube Screenshot)
Redacţia
27.04.2024

Discuţiile dintre oficialii israelieni şi o delegaţie egipteană la cel mai înalt nivel trimisă pentru a analiza ofensiva iminentă a Israelului în Rafah şi eforturile de a ajunge la un acord cu Hamas privind ostaticii s-au încheiat vineri, Israelul avertizând că aceasta este "ultima şansă" pentru un acord de armistiţiu înainte ca Israelul să-şi lanseze atacul planificat de mult timp.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat presei evreieşti că discuţiile au fost "foarte bune, concentrate, s-au desfăşurat în bună dispoziţie şi au progresat în toţi parametrii", potrivit The Times of Israel.

Oficialul a declarat pentru Ynet că egiptenii par dispuşi să facă presiuni asupra Hamas pentru a ajunge la un acord şi că "în fundal, există intenţii foarte serioase din partea Israelului de a avansa în Rafah".

În plus, oficialul israelian a declarat că Israelul a avertizat că nu va fi de acord cu tergiversarea de către Hamas, în special de către liderul său din Gaza, Yahya Sinwar, în ceea ce priveşte acordul privind ostaticii, în încercarea de a preveni operaţiunea Forţelor de Apărare Israeliene şi a precizat că au fost chemate forţele de rezervă. "Aceasta este ultima şansă înainte de a intra în Rafah", a declarat oficialul, potrivit ştirilor de la Channel 12.

Este vorba de "fie un acord în viitorul apropiat, fie Rafah", a mai spus sursa. Se crede că Sinwar, arhitectul masacrului din 7 octombrie, se ascunde în reţeaua de tuneluri Hamas din zona Rafah, cu ostatici în imediata apropiere ca scuturi umane.

Oficialul a confirmat că Israelul este pregătit să se mulţumească cu eliberarea a mai puţin de 40 de ostatici în viaţă, aşa cum a propus anterior, dar, de asemenea, că nu va fi de acord cu eliberarea a doar 20 de ostatici, aşa cum ar fi sugerat Hamas în contactele indirecte recente. Mai degrabă, a precizat raportul, Israelul consideră că Hamas deţine 33 de ostatici în viaţă care corespund aşa-numitei denumiri "umanitare" - adică femei, copii, bărbaţi cu vârsta peste 50 de ani şi bolnavi - şi insistă ca toţi aceştia să fie eliberaţi.

În raport nu s-a menţionat dacă aceasta ar fi prima fază a unui acord mai amplu pentru toţi ostaticii, nici durata armistiţiului de însoţire propus sau cererea neobosită a Hamas ca Israelul să oprească complet războiul ca o condiţie pentru orice eliberare ulterioară a ostaticilor.

"Aceasta este o parte a aspectelor asupra cărora se vor concentra acum negocierile", a declarat vineri un oficial israelian neprecizat pentru Axios. "Numărul de zile de încetare a focului va fi legat de numărul de ostatici care vor fi eliberaţi. Dacă Hamas doreşte într-adevăr un acord umanitar, Israelul nu va fi un obstacol".

Premierul Benjamin Netanyahu a exclus în repetate rânduri încheierea războiului până când Hamas nu va fi distrus ca forţă militară şi de guvernare.

Totodată, oficialul a declarat că Israelul este dispus să facă alte concesii majore, cum ar fi să permită întoarcerea locuitorilor în nordul Fâşiei Gaza şi, eventual, să facă acest lucru fără niciun fel de verificări pentru a împiedica întoarcerea cu ei a membrilor Hamas. De asemenea, Israelul şi-a arătat disponibilitatea de a-şi retrage forţele de pe un coridor cheie care împarte Gaza în două, potrivit Channel 12.

Ştirile au precizat că forţele israeliene (FDI) şi-au finalizat toate pregătirile pentru o operaţiune în Rafah, dar că guvernul trage de timp în ceea ce priveşte coordonarea unei astfel de ofensive cu administraţia Statelor Unite.

Channel 12 a citat sursele anonime din domeniul apărării care au declarat că Netanyahu ar trebui să insiste cât mai mult posibil pe un acord pentru ostatici, dar se teme de opoziţia din partea flancului de extremă dreapta al coaliţiei sale, în special a miniştrilor Bezalel Smotrich şi Itamar Ben Gvir.

De asemenea, sursele citate consideră că abordarea celor patru batalioane ale Hamas în interiorul Rafah este mai puţin critică decât securizarea frontierei dintre Gaza şi Egipt pentru a preveni contrabanda Hamas cu arme şi materiale militare pentru a se reînarma. Israelul şi Egiptul, se spune, se coordonează în privinţa unui sistem de senzori de-a lungul aşa-numitului coridor de frontieră Philadelphi, între Gaza şi Egipt.

În cele din urmă, se arată în raport, unul dintre motivele pentru ofensiva terestră încă amânată în Rafah este îngrijorarea că aceasta va adânci delegitimarea internaţională a Israelului.

Şeful serviciului egiptean de informaţii Abbas Kamel a condus delegaţia şi a planificat să discute cu Israelul o "nouă viziune" pentru o încetare prelungită a focului în Gaza, a declarat un oficial egiptean înaintea discuţiilor, vorbind sub protecţia anonimatului.

Pe măsură ce războiul se prelungeşte şi numărul victimelor creşte, au crescut presiunile internaţionale pentru ca Hamas şi Israelul să ajungă la un acord, SUA făcând presiuni pentru un acord de răscumpărare a ostaticilor care să conducă la o încetare permanentă a focului.

Cu toate acestea, discuţiile sunt blocate de luni de zile, ambele părţi acuzându-se reciproc de sabotarea unor potenţiale acorduri.

Hamas a declarat că nu va renunţa la cererile sale de încetare permanentă a focului şi de retragere completă a trupelor israeliene, ambele fiind respinse de Israel. La rândul său, Israelul afirmă că va continua operaţiunile militare până când Hamas va fi învins şi ostaticii vor fi eliberaţi şi că va menţine o prezenţă de securitate în Gaza şi după aceea.

Înaintea discuţiilor, Basem Naim, un înalt oficial Hamas, a declarat pentru Associated Press că "nu există nimic nou din partea noastră", atunci când a fost întrebat despre negocieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor