Guvernul de la Chişinău a aprobat revenirea la sistemul electoral proporţional

Proiectul de lege prevede excluderea agitaţiei electorale în ziua alegerilor, a certificatelor de integritate, dar şi acordarea dreptului pentru diaspora de a vota în baza paşapoartelor expirate şi a buletinelor de identitate valabile.
Ştampilă pentru alegeri
Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)

Guvernul de la Chişinău a dat joi, 18 iulie, aviz pozitiv proiectului de lege pentru modificarea unor acte normative, ce ţin de desfăşurarea scrutinelor electorale. Astfel, se propune revenirea la sistemul electoral proporţional, pe liste de partid.

Prevederile noi au menirea de a îmbunătăţi sistemul electoral, în special: modul de votare în diasporă (votarea pe parcursul a 2 zile şi atribuirea în competenţa CEC a stabilirii numărului secţiilor de votare în străinătate), transparentizarea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale şi stabilirea unor proceduri clare la întocmirea listelor de candidaţi.

De asemenea, proiectul mai prevede excluderea agitaţiei electorale în ziua alegerilor, a certificatelor de integritate, dar şi acordarea dreptului diasporei de a vota în baza paşapoartelor cu termen de valabilitate expirat şi a buletinelor de identitate valabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe