Guvernul german îşi apără decizia de a se alătura în lupta împotriva ISIL

Miniştrii germani de Externe şi al Apărării au justificat decizia ţării lor de a se alătura campaniei militare împotriva Statului Islamic în Siria. Berlinul a declarat că va oferi protecţie, recunoaştere şi logistică în cadrul campaniei militare.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen (CDU) şi ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD) au declarat reporterilor la o conferinţă comună de presă desfăşurată joi că, pe lângă campania militară împotriva Statului Islamic (ISIL) în Siria, în viitor va fi necesară depunerea de eforturi pentru găsirea unei soluţii politice la conflictul sirian.

Cei doi miniştri au declarat că actuala campanie din Siria este susţinută pe deplin de legea internaţională. În absenţa unui mandat concret al ONU pentru a lupta împotriva ISIL, von der Leyen şi Steinmeier au citat o rezoluţie recent adoptată de ONU după atacurile din Paris în vederea înfrângerii Statului Islamic în Siria prin orice mijloace. Cei doi au susţinut că acea rezoluţie oferă o bază suficientă pentru că Germania să se implice în aspectele non-violente ale misiunii din Siria.

Germania plănuieşte să trimită câteva avioane de recunoaştere Tornado, un avion pentru realimentare şi o fregată pentru a ajuta la protejarea portavionului francez Charles de Gaulle. În plus, Berlinul a promis deja că va trimite un număr suplimentar de 650 de soldaţi în Mali pentru a ajuta trupele franceze în lupta lor împotriva militanţilor islamişti de acolo.

Solidaritate cu Franţa

Steinmeier a declarat că dorinţa Germaniei de a ajuta Franţa şi coaliţia condusă de SUA în eforturile lor împotriva Statului Islamic este o chestiune legată de apărarea reputaţiei Germaniei în lume şi o problemă de solidaritate.

Decizia Germaniei este luată după atacurile din 13 noiembrie desfăşurate de militanţi islamişti în Paris şi care s-au soldat cu cel puţin 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Preşedintele francez Francois Hollande a făcut apel la o implicare internaţională mai consistentă în lupta împotriva Statului Islamic, inclusiv un apel direct ca Berlinul să facă mai mult.

O implicare pe termen îndelungat

După ce a anunţat trimiterea forţelor germane să sprijine coaliţia care luptă cu Statul Islamic, ministrul Apărării von der Leyen a declarat că furia militanţilor ar putea afecta şi Germania dacă aceasta eşuează să acţioneze acum în Siria.

“Dacă dorim să luptăm cu terorismul şi cu motivele pentru care fug oamenii [din ţările lovite de război], atunci trebuie să o facem local”, a declarat von der Leyen, adăugând că se aşteaptă la o bătălie pe termen îndelungat.

Totuşi, ea şi-a manifestat încrederea că este posibilă înfrângerea Statului Islamic pe plan militar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe