Guvernul Grindeanu - lista de miniştri [oficial]

Viitorul cabinet condus de premierul desemnat Sorin Grindeanu va cuprinde atât nume noi, cât şi politicieni cunoscuţi, precum Lia Olguţa Vasilescu, Daniel Constantin sau Teodor Meleşcanu.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, lista politicienilor propuşi pentru posturile de miniştri, printre care apar şi o serie de nume controversate.

Un prim astfel de exemplu este Lia Olguţa Vasilescu, titulară de dosar penal marca DNA, în care este acuzată de luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani.

Tot controversat este şi Florin Iordache, cel care, în 2013, a propus modificarea legislaţiei, astfel încât procurorii să nu mai poată utiliza în dosarele de corupţie interceptările realizate pe mandate de siguranţă naţională.

Tot Iordache ar fi cel care, potrivit publicaţiei Adevărul, le-a transmis deputaţilor din Comisia Juridică din Camera Deputaţilor textul cu modificările ce au generat "Marţea Neagră" din 10 decembrie 2013, când mai multe proiecte de legi au fost votate în Parlament într-o procedură netransparentă şi au generat suspiciunea că sunt promovate pentru a salva membri ai Uniunii Social-Liberale cu probleme în justiţie.

Merită remarcat că, în contextul în care liderul PSD Liviu Dragnea promitea că nu va mai permite amestecul serviciilor în formarea Guvernului, din Cabinetul Grindeanu [trecut şi el pe la Academia SRI] vor face parte şi fostul şef SIE Teodor Meleşcanu, personaj desemnat de fostul premier Victor Ponta în postul de ministru de Externe, după demisia lui Titus Corlăţean, pentru a gestiona problema alegerilor prezidenţiale din diaspora. Rezultatul a fost că românii au stat din nou ore în şir la cozi, mulţi dintre ei fără să apuce să voteze, iar subiectul a devenit ulterior de competenţa DNA.

Un alt personaj controversat este Petre Daea. Fan al organismelor modificate genetic, Daea şi-a legat numele de concesionarea Insulei Mari a Brăilei - unul dintre cele mai fertile terenuri din Romania - către Culiţă Tărâţă, decedat între timp.

De asemenea, potrivit publicaţiei Hotnews.ro, pe vremea când era preşedintele Comisiei pentru agricultură din Senat, Daea a intervenit la Ministerul Agriculturii pentru ca amanta sa de atunci, Camelia Luchian, să fie numită vicepreşedinte la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură.

Mircea Dobre este un politician prosper, ale cărui firme ar fi fost abonate, potrivit presei constănţene, la contractele cu Primăria si Consiliul Judeţean, conduse de Radu Mazăre şi respectiv Nicuşor Constantinescu, ambii cercetaţi penal de procurorii DNA.

Tot prin firmele sale sub umbrela Dobre şi Fiii, omniprezentul brand de patiserii şi brutării pe străzile din Constanţa, Dobre a câştigat permanent în ultimii ani licitaţiile pentru a furniza şcolilor constănţene celebrul corn cu lapte în cadrul programului naţional cu acelaşi nume, relata Realitatea.

Ionuţ Vulpescu este un apropiat şi fost consilier al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu.

Pavel Năstase este preşedintele Senatului Academiei de Studii Economice din Bucuresti (ASE) şi a fost rector al instituţiei. Potrivit Hotnews, Năstase este un apropiat al celebrului Viorel Hrebenciuc şi al PSD şi unul dintre cei mai bine plătiţi oameni din tot sistemul românesc de învăţământ. Are trei imobile şi două terenuri, un Audi şi depozite de peste 1,5 milioane de lei, 135.000 de euro şi 35.000 de dolari.

Fost rector al ASE în perioada 2012 – 2014, Năstase a fost implicat în controversa legată de revenirea lui Andrei Hrebenciuc (fiul lui Viorel Hrebenciuc) la catedra didactică din ASE.

Nici pe nominalizatul pentru postul de ministru al Sănătăţii controversele nu l-au ocolit. Potrivit ebihoreanul.ro, Florian Bodog a promovat în septembrie 2013 la gradul de profesor universitar, dar fără să fi îndeplinit o condiţie impusă de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), şi anume aceea de a semna ca autor principal minim 6 articole recunoscute ISI (Institute for Scientific Information), cea mai importantă bază de date pentru oamenii de ştiinţă din întreaga lume.

Din viitorul Guvern nu lipseşte nici Sevil Shhaideh, despre care s-a tot vorbit în ultima vreme că a fost mâna dreaptă a baronului de Constanţa Nicuşor Constantinescu, precum şi fina şefului PSD Liviu Dragnea.

Succesorul Elisabetei Lipă la Ministerul Tineretului şi Sportului va fi Marius Dunca, vicepresedintele tineretului PSD persoana care - reaminteşte Cătălin Tolontan - a fost primul om găsit responsabil de tragedia de la Clubul Colectiv şi demis la două zile după incendiu.

Potrivit lui Tolontan, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie condusă la vremea respectivă de Dunca, au fost în control la Clubul Colectiv pe 30 noiembrie 2015, cu 24 de ore înainte de incendiul în care şi-au pierdut viaţa 64 de tineri şi alţi 100 au fost răniţi.

"Noi nu am verificat nimic pentru că nu am putut face un control. A fost o sesizare venită din partea unei doamne, care a sesizat o neconcordanţă între preţuri. S-a deplasat o echipă de la Comisariatul principal Bucureşti la faţa locului, dar acolo nu am găsit niciun reprezentant legal. Cu siguranţă a intrat în club. Am găsit o persoană şi am lăsat o invitaţie, nefiind niciun reprezentant legal, neexistând registrul unic de control... ", a fost explicaţia dată atunci de Marius Dunca la Realitatea TV.

Cabinetul Grindeanu

Ministrul Mediului – Daniel Constantin (vicepremier) - ALDE

Ministerul Dezvoltării şi fondurilor europene – Sevil Shaiddeh (vicepremier)

Ministerul Justiţiei – Florin Iordache

Ministerul Muncii – Lia Olguţa Vasilescu

Ministerul Economiei – Alexandru Petrescu

Ministerul Sănătăţii – Florian Bodog

Ministerul Finanţelor – Viorel Ştefan

Ministeul Energiei – Toma Petcu - ALDE

Ministerul Apărării – Gabriel Les

Ministerul de Interne – Carmen Dan

Ministerul Educaţiei – Pavel Năstase

Ministerul Transporturilor – Alexandru Răzvan Cuc

Ministerul Tineretului şi Sportului – Marius Dunca

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale – Ionuţ Vulpescu

Ministerul Afacerilor Externe – Teodor Meleşcanu - ALDE

Ministerul Apelor şi Pădurilor – Adriana Petcu

Ministerul pentru IMM-uri – Florin Jianu

Ministerul Agriculturii – Petre Daea

Ministerul Mediului – Daniel Constantin

Ministru pentru Relaţia cu Parlamentul – Graţiela Gavrilescu - ALDE

Ministerul pentru Afaceri Europene - Ana Birchall

Ministerul Cercetării – Şerban Valeca

Ministerul Turismului - Mircea Titus Dobre

Ministerul Fondurilor Europene - Mihaela Toader

Ministerul Comunicaţiilor – Augustin Jianu

Ministerul pentru românii de pretutindeni - Andreea Păstârnac

Ministerul pentru Dialog Social – Gabriel Petrea