Herta Muller s-a întâlnit cu iubitorii de literatură la Centrul Flagey din Bruxelles

Epoch Times România
16.04.2010

Centrul cultural Flagey din Bruxelles a găzduit miercuri seară o întâlnire a iubitorilor de literatură cu scriitoarea germană de origine română Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009.

Evenimentul face parte din proiectului "Europa scriitorilor" şi a fost co-organizat de Centrul Român de Informare de la Bruxelles, reprezentantul Institutului Cultural Român în capitala Belgiei, alături de Goethe Institute Bruxelles, de prestigioasa instituţie culturală belgiană Flagey, de organizaţia literară flamandă Het beschrijf şi De Geus.

Întâlnirea cu scriitoarea germană de origine română a fost una de excepţie, în care autoarea a vorbit despre romanul "Atemschaukel", publicat în 2009, în Germania de editura Hanser, creaţie literară considerată o capodoperă de către public şi critici. În faţa sutelor de spectatori prezenţi, Muller a răspuns întrebărilor unui interviu realizat în limba germană de criticul german Norbert Wehr, cunoscut critic literar german, iar traducerea în limba franceză a fost făcută de Jacques de Decker, membru al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia, în prezent redactor al prestigioasei publicaţii belgiene Le Soir. În cursul interviului, autoarea a citit câteva pasaje din carte extrem de sugestive despre ceea ce a însemnat experienţa deportării şi gulagul sovietic.

În această carte, Herta Muller descrie parcursul tânărului Leopold Auberg (un fel de alter-ego al poetului Oskar Pastior), trimis în gulagul sovietic, ca pretext şi metaforă pentru a aduce în discuţie soarta minorităţii germane din Transilvania după cel de-al Doilea Război Mondial. Subiectul cărţii îl reprezintă experienţa personală a poetului Oskar Pastior, după ale cărui memorii orale Herta Müller a cules note şi după experienţa traumatică trăită de însăşi mama sa în lagărele de munca forţată din fosta Uniune Sovietică.

Oskar Pastior a murit însă în toamna anului 2006, într-una din zilele Salonului de carte, înainte de a intra în posesia Premiului Büchner, cea mai prestigioasă distincţie literară germana acordată de Academia de Limbă şi Poezie.

Seria de manifestări culturale "Europa Scriitorilor" este spaţiul de întâlnire la Bruxelles al celor mai cunoscuţi scriitori şi filosofi ale căror opere şi parcurs literar şi-au pus amprenta asupra Europei şi a literaturii europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor