Hezbollah în alertă generală după o lovitură aeriană israeliană din Siria


Soldaţi israelieni patrulează în sectorul ocupat de Israel in Golan Heights.
Soldaţi israelieni patrulează în sectorul ocupat de Israel in Golan Heights. (AFP/Getty Images)

Hezbollah a declarat stare de alertă generală duminică, după o lovitură aeriană israeliană în sectorul sirian al Înălţimilor Golan care a produs cel puţin şapte victime, incluzând un comandant iranian. Deşi oficialii israelieni au refuzat să recunoască acţiunea militară, ministerul israelian al apărării a declarat că, dacă au fost ucis oficiali de vârf ai Hezbollah, întrebarea este ce făceau ei acolo.

Elicopterele israeliene au atacat un convoi militar Hezbollah în provincia Quneitra, ucigând şase oameni, a raportat website-ul israelian DebkaFile, citând o sursă a securităţii libaneze.

Armata israeliană a refuzat să comenteze asupra presupusului atac, a raportat Jerusalem Post. Lovitura aeriană a avut loc la 3 zile după ce liderul Hezbollah Hassan Nasrallah a declarat că loviturile israeliene asupra Siriei reprezintă o agresiune majoră şi că Siria şi aliaţii săi au dreptul să răspundă.

Nasrallah a declarat postului de televiziune al-Maydeen că grupul său deţine rachete iraniene Fateh-110 încă din 2006 şi că este pregătit să lupte. Cele două tabere au purtat un război în 2006 în urma căruia au murit 1.200 de libanezi şi 160 de israelieni.

O declaraţie din partea Hezbollah a confirmat că “un număr de mujahedini” au fost ucişi în lovitura aeriană israeliană. De asemenea, declaraţia a mai susţinut că aceştia se aflau în Quneitra într-o misiune de inspectare, a declarat DebkaFile. În schimb, o sursă a forţelor de securitate israeliene a spus că grupul Hezbollah plănuia un atac terorist împotriva Israelului.

Hezbollah a indicat că va răspunde acestui atac israelian, aflându-se în prezent într-o stare de alertă generală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe