Hollande: Angajarea lui Barroso de către Goldman Sachs este “moral inacceptabilă”

Preşedintele francez a adoptat o poziţie dură faţă de decizia fostului oficial european Barroso de a accepta un post de consilier la banca americană Goldman Sachs.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

Săptămâna trecută gigantul bancar Goldman Sachs a anunţat că l-a angajat pe fostul preşedinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso în poziţia de consilier şi preşedinte non-executiv. Analiştii consideră că a fost o mişcare clară de a obţine o influenţă şi mai mare în Europa, care se îndreaptă spre haos, şi unde Goldman va avea de câştigat în cazul în care zona euro se va prăbuşi.

Decizia lui Barroso de a se alătura celor de la Goldman Sachs a atins culmea ipocriziei dacă se ia în considerare discursul pe care fostul oficial UE l-a susţinut în urmă cu câţiva ani: “În ultimii trei ani, statele membre – aş spune contribuabilii – au oferit ajutoare şi garanţii în valoare de 4,6 trilioane de euro sectorului financiar. Este momentul ca sectorul financiar să contribuie cu ceva în societate”.

Totuşi, pe lângă criticile la adresa ipocriziei lui Barroso, ceea ce a venit ca o surpriză neaşteptată a fost reacţia preşedintelui francez Francois Hollande care a devenit joi cel mai mare critic al deciziei fostului preşedinte al Comisiei Europene de a accepta o slujbă la banca de investiţii Goldman Sachs.

Hollande a declarat că Barroso conducea organul executiv al Uniunii Europene la vremea în care avea loc criza creditelor ipotecare subprime din SUA, ale cărei cauze a fost criza financiară globală din 2007-2008.

Preşedintele francez a precizat că Goldman Sachs a fost “una dintre principalele instituţii” implicate în vânzarea creditelor subprime. În plus, el a evidenţiat rolul băncii americane în ajutarea Greciei să îşi stabilească credibilitatea în privinţa finanţelor sale la începutul anilor 2000. Hollande nu a pomenit de actualul preşedinte ale Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, care la acea vreme era angajat al Goldman şi a ajutat în mod activ Atena să îşi mascheze datoria.

La începutul acestei săptămâni, guvernul francez i-a cerut lui Barroso să renunţe la noua sa slujbă, iar ombudsmanul european a cerut Uniunii Europene să înăsprească regulile pe care comisarii europeni trebuie să le respecte în ceea ce priveşte activităţile lor profesionale ulterioare plecării din instituţiile europene.

“Nu este vorba de Europa, este vorba de moralitate”, a precizat Hollande în interviul său anual cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei.

“Legal, este posibil; dar moral, este vorba de persoană, este moral inacceptabil”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe