HRW: Coloniştii israelieni încalcă legile internaţionale prin folosirea muncii depuse de copii

Coloniştii israelieni sunt acuzaţi că folosesc copii palestinieni în diversi munci periculoase.
Coloniştii israelieni sunt acuzaţi că folosesc copii palestinieni în diversi munci periculoase. (Captură Foto)

Human Rights Watch (HRW) susţine că fermierii colonişti israelieni din Cisiordania folosesc copii palestinieni pentru diverse munci desfăşurate în condiţii periculoase, încălcând astfel, încă o dată, legile internaţionale.

Grupul din New York a susţinut într-un raport publicat luni care arată că, în prezent, copii palestinieni în vârstă de cel puţin 11 ani lucrează la fermele coloniştilor evrei în diverse activităţi legate de cultivarea, recoltarea şi ambalarea produselor agricole, adăugând că majoritatea culturilor recoltate sunt exportate ulterior în Europa şi Statele Unite.

“Aşezările israeliene profită de pe urma abuzării drepturilor copiilor palestinieni”, a declarat Sarah Leah Whitson, director al HRW pentru Orientul Mijlociu.

Conform raportului, există sute de copii care lucrează la fermele agricole ale coloniştilor israelieni, construite ilegal în teritoriul ocupat, pe toată durata anului iar numărul lor creşte în timpul recoltelor.

Conform grupului pentru drepturile omului, “copiii din comunităţile sărăcite de politicile de discriminare şi colonizare ale Israelului” renunţă la şcoală şi prestează activităţi periculoase la fermele coloniştilor israelieni deoarece consideră că nu au altă soluţie pentru a-şi ajuta familiile.”

Raportul mai susţine că, într-un anumit număr de cazuri, muncitorii copii “trebuie să-şi plătească singuri tratamentul medical pentru răni sau afecţiuni legate de muncă pe care o desfăşoară.”

HRW a condamnat practica israeliană de a folosi muncitori copii, susţinând că această mişcare încalcă legile internaţionale care ajută copiii “să nu fie exploataţi economic şi să nu desfăşoare activităţi care sunt periculoase şi interferează cu educaţia copiilor”.

HRW a cerut Israelului să desfiinţeze coloniile de pe teritoriile palestiniene ocupate şi, între timp, “să interzică coloniştilor să folosească munca copiilor, în conformitate cu obligaţiile Israelului sub tratatele internaţionale pentru drepturile copiilor şi drepturile muncii.”

Aproximativ 500.000 de israelieni s-au stabilit în Cisiordania şi Ierusalimul de Est, în mijlocul a 2,4 milioane de palestinieni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe