Hunor: Protocolul cu USL nu mai e valabil. Aşteptăm ruperea USL pentru a contribui la rezolvarea situaţiei

Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui
Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui (Epoch Times România)

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marţi, pentru Mediafax, că formaţiunea pe care o reprezintă aşteaptă ruperea oficială a USL pentru "a putea contribui la rezolvarea situaţiei", adăugând că protocolul invocat de liderul senatorilor liberali, Ilie Sârbu, nu mai este valabil, dar principiile acestuia rămân valabile şi se pot desfăşura negocieri pe baza acestora.

"Deocamdată, noi nu am fost invitaţi (la guvernare - n.r.) şi nici nu este cazul până când nu se anunţă ruptura în USL sau până când nu va fi o situaţie care se conturează, dar trebuie să aşteptăm decizia la nivelul USL. Nici nu ne grăbim. Protocolul din 2012 la care făcea referire Ilie Sârbu, a fost semnat în trei - Ponta, Antonescu şi cu mine. Deci, din acest punct de vedere nu putem spune că este un protocol valabil, ca şi text. Dar principiile rămân valabile şi asta este important. În cazul în care cineva doreşte să stea de vorbă cu noi, atunci nu rămâne decât să stabilim în interiorul UDMR ce vrem să facem şi mergem pe discuţii, pe principiile deja cunoscute. Dacă se întâmplă o decizie importantă în USL, după aceea va fi pentru noi o situaţie în care trebuie să contribuim la rezolvarea situaţiei. În acest moment nu avem cu ce să contribuim, e treaba lor", a declarat Kelemen.

Liderul UDMR a explicat că în protocolul respectiv există unele aspecte care nu mai sunt valabile, precum Constituţia.

"Constituţia a picat, din punctul nostru de vedere, nu ai cum să reiei acest subiect, nu există majoritate pentru aşa ceva. Dar principiile enunţate în ceea ce priveşte dialogul dintre reprezentanţii comunităţii maghiare şi partidele româneşti, cei care au câştigat alegerile, rămân valabile", a declarat acesta.

Ilie Sârbu vorbea marţi despre un protocol semnat cu UDMR în 2012, care este încă valabil, putând fi astfel luată în calcul formarea unui Guvern alături de acest partid.

"Avem un protocol, semnat din 2012, în decembrie, semnat şi de Crin Antonescu şi de Victor Ponta cu UDMR. Că domnul Kelemen Hunor a declarat că nu mai e valabil, ăsta e alt aspect. Noi vorbim doar de intenţia noastră. Când te duci la negociere nu poţi să vorbeşti de intenţia celui cu care negociezi. Dacă UDMR doreşte să schimbe, dacă vine cu alte propuneri, asta se va negocia atunci. Protocolul însemna cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar. Deci miniştri în guvern. O să-l prezinte preşedintele partidului, dacă e cazul. Două portofolii, dar nu erau menţionate. Fără vicepremier. Atunci era în discuţie doar un post de vicepremier, al lui Dragnea, până la urmă s-a ajuns la formula pe care o ştiţi", a declarat Ilie Sârbu, la Senat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne