Idei de afaceri cu antichităţi

Idei de afaceri cu antichităţi
Idei de afaceri cu antichităţi (Facebook)

Se spune, în general, că lucrurile vechi au o calitate mai bună decât cele noi. Obiecte vechi, cărţi de acum 100 de ani, monede ruginite, obiecte de pe vremea bunicilor, pentru mulţi dintre noi nu reprezintă decât vechituri numai bune de aruncat, însă pentru unii reprezintă adevărate comori, deopotrivă sentimentale şi financiare. Obiectele de colecţie îşi sporesc valoarea în timp şi pot reprezenta investiţii sigure pe timp de criză, investiţii a cărora valoare creşte de la o generaţie la alta.

Afacerile cu antichităţi din România sunt cu siguranţă mai puţin profitabile decât cele din afara ţării, unde valorile de piaţă ale acestor obiecte sunt mai mari iar această nişă este mult mai căutată şi mai apreciată decât la noi. În general cei care şi-au deschis o afacere cu antichităţi au plecat de la pasiunea de a colecţiona, iar în câţiva ani, cu puţin spirit antreprenorial, au dezvoltat mici sau mari afaceri din comerţul cu obiecte de colecţie şi antichităţi.

Idei de afaceri cu antichităţi. Ce sunt antichităţile şi ce se caută în România?

Antichităţile sunt obiecte de colecţie, cu o vechime de minim 2-3 generaţii, a căror valoare creşte în timp. În funcţie de capacităţile de negociere şi de timpul de căutare există şansa să găsiţi adevărate chilipiruri. Aici există şi avantajul că orice obiect achiziţionat se va amortiza în timp, pentru că antichităţile odată cu trecerea timpului câştigă în valoare.

În România sunt la mare căutare: obiecte numismatice (monede şi medalii vechi); obiecte din metal şi fontă; mobilier; obiecte de cult (icoane şi alte obiecte bisericeşti); ceasuri şi bijuterii; obiecte din porţelan; sculpturi; tablouri; bancnote; insigne; filatelie; aparate şi accesorii fotografice; autovehicule; obiecte casnice (maşini de cusut, maşini de gătit etc.)

Idei de afaceri cu antichităţi. Resurse necesare

În primul rând trebuie să aveţi disponibilitate pentru deplasări, bune tehnici de negociere, documentare şi cunoştinţe solide în domeniul antichităţilor.

Afacerile cu antichităţi şi obiecte de colecţie nu sunt atât de costisitoare pe cât ar părea la prima vedere. Ca şi costuri, pentru început trebuie să aveţi un fond de cheltuieli pentru deplasări şi achiziţii. Dacă nu locuiţi într-un oraş mare sau nu aveţi o poziţie de vad comercial, cea mai bună decizie ar fi să vă desfăşuraţi activitatea exclusiv pe internet prin intermediul unui magazin online. Piesele se pot achiziţiona prin anunţuri în ziarul de mica publicitate, de la târgurile care se ţin prin ţară, etc.

În zonele rurale româneşti se află o sumedenie de astfel de obiecte care aşteaptă să fie găsite şi achiziţionate. Acestea pot fi piese de mobilier vechi, diverse obiecte casnice, cărţi, scrisori, monezi, bancnote, statuete, vase de ceramică, etc.

Idei de afaceri cu antichităţi. Magazin de antichităţi (anticariat)

Cei care au de gând să îşi deschidă un astfel de magazin de antichităţi trebuie să înţeleagă faptul că cea mai mare chestiune/barieră este cea referitoare la capitalul de start-up şi pentru susţinerea afacerii. Să nu neglijăm faptul că aprovizionarea magazinului de antichităţi nu are nimic de-a face cu procesul de aprovizionare al altor magazine. Aici nu putem discuta despre un act normal de vânzare cumpărare şi contract cu furnizori convenabili. Aici discutăm despre o adevărată vânătoare de comori. Deţinerea unui magazin de antichităţi nu este o afacere pe termen scurt. Obiectele de valoare pot fi vândute la preţuri rezonabile sau, dimpotrivă, pot să stea luni de zile pe rafturi, fiind “curtate” de diverşi clienţi.

Desigur partea grea este găsirea clienţilor, sunt puţini şi pretenţioşi însă internetul oferă un avantaj în plus faţă de clasicele magazine de antichităţi de prin centrele oraşelor mari: vă puteţi găsi clienţi din orice colţ al ţării sau chiar din afara ei, puteţi ţine legătura cu ei prin newsletter astfel încât să îi fidelizaţi şi mai ales implică nişte costuri mult mai mici, incomparabil mai mici, decât cele cărora trebuie să le facă faţă proprietarii unor magazine clasice.

Idei de afaceri cu antichităţi. Restaurarea mobilei antice

Dacă aveţi aptitudini de tâmplar, puteţi începe o afacere de restaurare a mobilei vechi. Puteţi cumpara mobilă antică şi s-o restauraţi, ca apoi s-o vindeţi celor care se ocupă cu vinderea mobilei antice.

Idei de afaceri cu antichităţi. Radiouri vechi

Deşi tehnologia a evoluat foarte mult, unii oameni încă au nostalgia radiourilor vechi, din copilărie, fie că acestea devin obiecte de design, fie că au valoare sentimentală. Vă puteţi ocupa de repararea radiourilor vechi şi de restaurarea exterioară a acestora, ca apoi să le puneţi în vânzare.

Idei de afaceri cu antichităţi. Ceasuri vechi

A fi colecţionar de ceasuri vechi sau pur şi simplu a le restaura şi a le pune în vânzare reprezintă o afacere profitabilă.

Idei de afaceri cu antichităţi. Opere de artă

Puteţi deschide, de asemenea, o galerie pentru vânzarea operelor de artă care au o oarecare vechime. Aceste opere au un preţ mai piperat în comparaţie cu lucrările de artă contemporane.

Idei de afaceri cu antichităţi. Picturi antice

Reprezintă o altă pasiune a oamenilor intelectuali care ştiu să aprecieze calitatea. Un colecţionar oricând ar oferi sume extrem de mari pe un tablou vechi ştiind ca peste câţiva ani, nu numai că o să îşi recupereze învestiţia, dar o să obţină şi profit.

În concluzie, afacerile cu antichităţi fac parte din categoriile de afaceri de nişă, cu avantajele şi dezavantajele specifice unor afaceri care se adresează unui segment îngust de piaţă.

Nu sunt afaceri pentru oricine, dar acest lucru nu constituie neapărat un dezavantaj, ba dimpotrivă chiar.

Articolul conţine elemente de publicitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură