Igor Dodon diminuează importanţa asistenţei UE / Expert: Unica soluţie este răbdarea şi comunicarea eficientă

UE este o maşinărie hipercomplexă, de aceea banii vor ajunge în R. Moldova mai greu decât ajutoarele din China, Rusia, Elveţia, Turcia, SUA, care sunt state nu organizaţii internaţionale, afirmă Dionis Cenuşă.
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova
Dodon Igor, preşedintele R. Moldova (facebook.com/Dumitru Alaiba)
Ştefan Sârbu
12.04.2020

Preşedintele Igor Dodon a declarat recent că Republica Moldova a auzit din partea Uniunii Europene „doar declaraţii”, în timp ce a primit ajutor real, doar din partea Chinei, Rusiei, Statelor Unite, Turciei şi Elveţiei, precum şi „deschidere şi ajutor” din partea României.

După declaraţiile lui Dodon, care a relativizat importanţa asistenţei europene sau a diminuat-o, politologul Dionis Cenuşă menţionează că UE este o organizaţie internaţională, cu competenţe supranaţionale, dar care are o agendă aglomerată şi o prioritizare obiectivă a necesităţilor.

„Funcţionarea internă a UE prevalează ca obiectiv imediat. Iar cât timp nu a fost indicat un termen limită pentru recepţionarea asistenţei europene, nici pentru Moldova şi nici pentru alte 5 state din Parteneriatului Estic, unica soluţie este răbdarea şi comunicarea coerentă şi eficientă, atât de partea europeană cât şi de autorităţile naţionale”, scrie analistul, pe contul său de socializare.

Mai mult, China, Rusia, Elveţia, Turcia, SUA sunt state nu organizaţii internaţionale, de aceea, pot decide în mod eficient şi conform unor proceduri interne preexistente cum şi cât de repede să ofere ajutor în formă fizică sau bănească (transferuri).

În opinia lui Dionis Cenuşă, este perfect logic ca statele să fie mai rapide în adoptarea şi implementarea anumitor decizii decât organizaţiile internaţionale, mai ales dacă este vorba despre o maşinărie hipercomplexă ca UE care are 27 state membre, cu trei economii vitale pentru existenţa UE, precum Italia, Spania şi Franţa. Aşadar, banii UE vor ajunge, chiar dacă mai greu decât consumabilele livrate de China.

Recomandarea expertului este ca autorităţile să privească la esenţa lucrurilor, de dorit în profunzime. Superficialitatea este contraindicată, deoarece produce populism, iar acesta este nociv pentru democraţie.

Săptămâna trecută, UE a anunţat că oferă ajutoare imediate de 140 de milioane de euro ţărilor din Parteneriatul Estic, inclusiv Moldovei, pentru combaterea epidemiei cu virusul comunist şi alte 700 de milioane de euro ca ajutoare pe termen mai îndelungat pentru aplanarea consecinţelor economice. Pentru a primi banii, R. Moldova ar trebui să prezinte liste de necesităţi şi proiecte concrete, inclusiv prin intermediul societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor