Imaginea pictată a liderului mişcării „Solidaritatea” din Polonia, Lech Walęsa, pe un bloc din capitală

Fondatorul mişcării anticomuniste poloneze Lech Walesa.
Fondatorul mişcării anticomuniste poloneze Lech Walesa. (Bill Pugliano / Getty Images)

Primăria municipiului Chişinău prezintă astăzi primul proiect de pictură murală de exterior, realizată pe un bloc de locuinţe din capitală. Pe blocul locativ de pe adresa str. Dacia, 28 municipiul Chişinău, a fost realizată o pictură murală, având ca temă mişcarea poloneză „Solidaritatea" şi este înfăţişat liderul acesteia, Lech Walesa.

Potrivit serviciului de presă al primăriei proiectul dat a fost executat în urma unui parteneriat între Primăria municipiului Chişinău şi Institutul Polonez din Bucureşti. Autorul lucrării este pictorul Rafał Roskowiński, absolvent al Şcolii Naţionale Superioare de Arte Plastice din Gdańsk.

Artistul promovează şi creează din 1992 arta murală. Rafał Roskowiński a fost asistat la executarea lucrării de tânărul pictor Wojciech Woźniac, adept al Şcolii de Artă Murală din Gdańsk, precum şi de artistul Alberto Svet din Chişinău. Realizarea picturii este susţinută de Institutul de Cultură Urbană din Gdańsk şi de producătorul de vopsele „Caparol".

Menţionăm că scopul proiectului este revitalizarea cartierului şi promovarea artei urbane. Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est, graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe.

Un exemplu urmat îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk, un cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii '80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi de creaţie pentru artişti din diferite domenii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe