În sfârşit o veste bună: Kim Jong-un, dispărut de pe scena publică

Dictatorul comunist nord-coreean Kim Jong-un nu a mai fost văzut în public de mai multe zile, alimentând speculaţiile cu privire la locul unde s-ar putea afla.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un nu a fost văzut de aproximativ o săptămână. El a lipsit de la un eveniment programat pentru ziua de marţi, când trebuia să îi aducă un omagiu bunicului său Kim Il-sung - liderul suprem al Coreei de Nord timp de 46 de ani. Absenţa lui Kim Jong-un a alimentat speculaţiile în legătură cu locul unde s-ar afla acesta. În plus, Kim nu a apărut în public în ciuda puternicelor inundaţii care au lovit unele zone ale ţării, distrugând zeci de mii de clădiri şi lăsând pe drumuri numeroşi oameni.

Ultima dată când a fost văzut Kim a fost vinerea trecută când a vizitat Fabrica de Suveniruri Revoluţionare Mangyongdae, unde mass media de stat a susţinut că acesta a dat “sfaturi în domeniu”. Dar Kim a lipsit de la ceremonia desfăşurată marţi la Palatul Soarelui Kumsusan, când oficiali de rang înalt s-au prezentat pentru a aduce omagii familiei dictatorului. Pe lista oficialilor invitaţi la palat s-au numărat Kim Yong-nam, preşedintele Adunării Supreme a Poporului; directorul politic Hwang Pyong-so; premierul Pak Pong-ju; şi Choe Ryong-hae, vicepreşedinte al Comitetului Central al Partidului. În cazul în care Kim a participat totuşi la acea ceremonie, atunci motivele pentru care numele său a fost omis de pe lista invitaţilor nu sunt clare, conform rapoartelor media.

În timpul absenţei lui Kim, ţara s-a abţinut de la punerea în aplicare a unor planuri privind lansarea unei rachete de rază lungă şi desfăşurarea unui test nuclear ce ar fi coincis cu aniversarea de marţi. Coreea de Nord a testat recent mai multe rachete de rază lungă în ceea ce pare să fie o încercare de a provoca Coreea de Sud şi SUA cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale americane din luna noiembrie. Phenianul a desfăşurat în luna septembrie cel de-al cincilea şi cel mai mare test nuclear al său, amplificând tensiunile dintre SUA şi Coreea de Nord.

Kim a mai dispărut cel puţin încă o dată, în 2014, când nu a fost văzut în public timp de peste o lună. Ulterior s-a afirmat că el a stat departe de ochii publicului pentru a-şi reveni de pe urma unei operaţii la gleznă pentru înlăturarea unui chist.

Este un moment ciudat pentru dispariţia liderului nord-coreean de pe scena publică. Coreea de Nord a fost lovită în luna septembrie de cele mai puternice ploi din 1945. Ploile au cauzat inundaţii severe, ţara fiind forţată să facă un apel public pentru ajutor. Inundaţiile au provocat dispariţia a sute de arme şi oficialii sunt îngrijoraţi că acestea au ajuns în zonele inundate, unde Kim s-ar putea confrunta cu încercări de asasinat dacă ar decide să efectueze vizite în acele regiuni, a anunţat The Daily NK, un ziar din Seul care publică ştiri despre Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe