Incendiu devastator într-un club din Capitală. Guvernul a decretat doliu naţional

Mai multe persoane au murit, iar alte câteva zeci au fost rănite în urma unei explozii urmate de un incendiu în Clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei.
Pompierii intervenind pentru stingerea incendiului izbucnit la Clubul Colectiv din Capitală, 31 octombrie 2015
Pompierii intervenind pentru stingerea incendiului izbucnit la Clubul Colectiv din Capitală, 31 octombrie 2015 (MAI)

UPDATE. Acţionarii clubului Colectiv - Costin Mincu, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea - au fost audiaţi luni, la Parchetul General, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis le cere românilor, într-un mesaj video postat, duminică, pe pagina sa de Facebook, să fie solidari şi să ceară autorităţilor să fie responsabile astfel încât tragedii să nu se mai întâmple.

"În aceste momente avem datoria să învăţăm o lecţie, din păcate plătită cu atâtea vieţi, cu atâta suferinţă. Nu mai avem voie să tolerăm incompetenţa unor autorităţi, ineficienţa unor instituţii, nu mai putem lăsa corupţia să se întindă până ucide. Trebuie să ne asumăm fiecare rolul pe deplin de cetăţeni activi şi implicaţi, care ştiu să acţioneze împreună pentru că le pasă de societatea şi ţara în care trăiesc, să fim solidari şi să cerem autorităţilor să fie responsabile pentru ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată. Zecile de tineri loviţi crunt şi familiile lor merită acest angajament al nostru", afirmă şeful statului în mesaj, citat de Agerpres.

Preşedintele României subliniază că tragedia trebuie privită cu compasiune şi responsabilitate.

"Doamnelor şi domnilor, dragii mei compatrioţi, mă adresez astăzi fiecăruia dintre dumneavoastră cu gândul că traversăm un moment de grea încercare. O tragedie cumplită a lovit sute de familii din România. Fie că ne îndreptăm gândurile spre cei care au pierit în incendiul devastator, fie că ne rugăm pentru sănătatea şi supravieţuirea tinerilor care se luptă pentru viaţă în spitale, trebuie să privim această tragedie cu toată compasiunea, dar şi cu toată responsabilitatea. Sunt momente când o naţiune îşi dă măsura a coeziunii, solidarităţii şi până la urmă, a tăriei sale. Astăzi putem să arătăm cu toţii că ne pasă şi că suntem uniţi. Ne-au arătat-o deja sute de asistente, infirmiere şi medici care au venit la spitalele lor fără să fie chemaţi sau obligaţi, miile de români care au donat sânge sau zecile de studenţi şi voluntari ce şi-au oferit sprijinul oriunde era necesar", a precizat Iohannis.

Şeful statului le mulţumeşte cadrelor medicale, donatorilor, studenţilor şi voluntarilor pentru iniţiativă, implicare şi omenie. "Îi asigur pe toţi de respectul meu şi le transmit recunoştinţa multor concetăţeni."

* * *

UPDATE. Anchetatorii au ridicat duminică documente de la mai multe instituţii publice în cadrul anchetei privind incendiul de la clubul Colectiv, printre care se află Primăria Sectorului 4 şi Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), potrivit Agerpres.

* * *

UPDATE. Încă o victimă a incendiului de la clubul Colectiv, o tânără de 26 de ani, a murit, la Spitalul Bagdasar, numărul celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu ajungând la 30, relatează Mediafax.

* * *

UPDATE. Premierul Victor Ponta a anunţat că până la sfârşitul anului aşteaptă din partea ministrului Sănătăţii un proiect al unui program de recuperare destinat răniţilor în incendiul din clubul Colectiv, potrivit Agerpres.

"O să facem un program special. Va costa cât e nevoie. După ce ies din spital, după 2-3 luni, oamenii aceştia au nevoie de recuperare", a declarat şeful Executivului.

Victor Ponta a adăugat că a aflat de la specialiştii pe care i-a convocat la Guvern în cadrul unui grup de lucru că tratamentul în cazul arsurilor atât de grave este foarte scump, că pentru un singur pacient costurile sunt cuprinse pe perioada internării între 500.000 şi un milion de euro.

Potrivit premierului, în prezent medicii au la dispoziţie toate medicamentele şi resursele necesare, iar dacă va fi nevoie de ceva în plus, se va apela la Fondul de rezervă al Guvernului.

* * *

UPDATE. Numărul deceselor va creşte semnificativ în următoarea perioadă, existând posibilitatea ca acesta să se dubleze - aceasta este concluzia grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta duminică la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Din acest grup fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Din păcate, tragedia nu s-a încheiat vineri seară" — au spus la întâlnire majoritatea celor prezenţi.

S-a stabilit ca luni dimineaţă să se facă o comisie de medici, din care vor face parte atât ministrul Bănicioiu, cât şi dr. Ioan Lascăr, care vor merge la toate spitalele pentru a evalua starea pacienţilor, urmând să prezinte concluziile grupului de lucru ce se va reuni din nou la Palatul Victoria.

Acestei comisii i se vor alătura doi medici francezi, consideraţi a fi cei mai buni specialişti în arsuri.

De asemenea, Guvernul va decide până la finalul acestui an înfiinţarea sau funcţionarea unui program special destinat recuperării de care au nevoie persoanele rănite.

În ceea ce priveşte cetăţenii străini răniţi în incendiu, autorităţile şi-au exprimat disponibilitatea de a le pune la dispoziţie celor care doresc să fie trataţi în afara ţării toate mijloacele necesare pentru a se deplasa, dar numai după acordul medicilor români care îi tratează.

Duminică vor fi date aparţinătorilor corpurile tuturor celor 29 de victime.

* * *

UPDATE. Trei persoane s-au prezentat duminică la sediul Poliţiei Capitalei pentru a fi audiate în calitate de martori în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, soldat cu 29 de decese, informează Agerpres.

La primele ore ale dimineţii, două fete, între care una era bandajată, au fost aduse cu o maşină a Poliţiei.

De asemenea, un tânăr care avea un bandaj la urechea dreaptă a venit la Poliţia Capitalei, însă el a refuzat să stea de vorbă cu jurnaliştii.

* * *

UPDATE. Ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu a confirmat moartea a altor două persoane din rândul celor răniţi, potrivit b1.ro.

"Din păcate aceste informaţii (despre cele două decesuri - n.r.) sunt reale. 35 de pacienţi sunt în stare critică, iar pe lângă aceştia sunt alţii în stare gravă. Numărul lor este destul de mare, se aprope de 90 de pacienţi", a declarat ministurl.

* * *

UPDATE. Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru Mediafax, că alte doua victime ale incendiului au decedat, duminică, una la Spitalul de Arşi şi cealaltă la Bagdasar.

Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa în tragicul incident se ridică acum la 29. Potrivit Agerpres, două victime ale incendiului au ramas neidentificate. Corpurile neînsufleţite se alfă la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML).

* * *

UPDATE. Preşedinţii ungar, Janos Ader, şi bulgar, Rosen Plevneliev, au transmis sâmbătă condoleanţe omologului lor român, Klaus Iohannis, pentru tragedia din clubul Colectiv din Bucureşti, unde 27 persoane au murit într-un incendiu, potrivit Agerpres.

* * *

UPDATE. Cetăţenii Capitalei continuă să vină la locul tragicului incident de la Clubul Colectiv, pentru a aprinde o lumânăre în memoria victimelor.

În memoria victimelor tragediei de la Clubul Colectiv
În memoria victimelor tragediei de la Clubul Colectiv (Rusu Dorina)

* * *

UPDATE: Conform INSEMEX Petroşani, institutul care va determina cauzele producerii incendiului, în clubul Colectiv s-a folosit un singur extinctor în încercarea de a stinge flăcările care au cuprins pereţii localului.

Potrivit directorului instituţiei, George Găman, în interiorul clubului a fost găsit un extinctor folosit şi alte două nefolosite, relatează Mediafax.

În ceea ce priveşte materialele ignifuge folosite la amenajarea localului, materiale care ar fi luat foc de la nişte simple artificii, analiza probelor ce vor fi făcute la Petroşani va dura circa două săptămâni, a mai precizat expertul.

* * *

UPDATE. Parchetul General a anunţat, în cadrul unui comunicat de presă, că s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului în cazul incendiului de la Clubul Colectiv.

"În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Au fost realizate activităţi de examinare şi identificare a persoanelor decedate la INML, până în acest moment existând date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML. Au fost verificate persoanele internate în unităţile spitaliceşti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate.

Totodată, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DGPMB – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico - Financiare au fost verificate activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul. Mâine, 01.11.2015, vor fi continuate activităţile de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror. În paralel vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc evenimentul", reiese din documentul citat.

* * *

UPDATE. Potrivit B1 TV, primele rezultate ale anchetei efectuate de experţi de la Petroşani relevă că, atunci când tinerii au încercat să iasă în fugă din club, s-a creat un efect de pâlnie care a înteţit şi mai rău flăcările.

Sursa citată mai precizează că localul nu avea autorizaţie de la pompieri pentru organizarea unor evenimente precum cel de ieri. Cu toate acestea clubul obţinuse însă avizul de funcţionare de la Primăria Sectorului 4.

* * *

UPDATE. Oamenii merg la locul tragediei pentru a depune flori şi a aprinde lumânări în memoria victimelor incendiului.

Bucureştenii au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv.
Bucureştenii au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv. (Robin Simion)

Bucureştenii aprind lumânări şi aduc flori în memoria tinerilor morţi în incendiul de la clubul Colectiv, 31 octombrie 2015.
Bucureştenii aprind lumânări şi aduc flori în memoria tinerilor morţi în incendiul de la clubul Colectiv, 31 octombrie 2015. (Robin Simion)

* * *

UPDATE. Ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, a prezentat sâmbătă, în cadrul şedinţei de Guvern, acţiunile de intervenţie ale autorităţilor de după producerea incendiului de la clubul Colectiv din Capitală, în urmă căruia au murit 27 de persoane, menţionând că la ora declanşării incendiului în club se aflau între 300 şi 500 de persoane, iar evacuarea acestora, începută la ora 22:43, a fost finalizată la ora 00:15, potrivit Agerpres.

* * *

UPDATE. Primarul interimar al Bucureştiului, Ştefănel Dan Marin, a declarat că nu au existat verificări în 2015 la nivelul Clubului Colectiv şi că emiterea avizurilor de funţionare pentru astfel de localuri intră în competenţa primăriilor de sector, relatează b1.ro.

"Tot ce înseamnă aviz de funcţionare a unor astfel de societăţi se emit de primăriile de sector. Primăria Municipiului Bucureşti are dreptul de a veridica tot ce înseamnă modul de autorizaţie de construcţie. Aceste localuri au fost verificate de poliţia locală Bucureşti", a precizat edilu, menţionând că că până în luna octombrie au fost efectuate peste 3600 de controale.

Referitor la Clubul Colectiv, Ştefănel Dan Marin a explicat că nu a fost "verificat de poliţia locală la nivelul anului 2015".

"Fiecare local care desfăşoară o activitate de comerţ funcţionează în baza unei autorizaţii, în prima fază pe propria răspundere. Fiecare administrator are obligaţia de a informa organele statului că îşi desfăşoară o activitate, sub propria semnătură că îndeplineşte toate condiţiile, iar instituţiile au obligaţia să efectueze controale", a adăugat edilul.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat Procurorului General Tiberiu Niţu, vicepremierului Gabriel Oprea şi secretarului de stat Raed Arafat ca ancheta în cazul tragediei care s-a produs azi-noapte în Bucureşti să se desfăşoare cu maximă eficienţă, fermitate şi celeritate în aplicarea legii.

De asemenea, în cursul întrevederii care a avut loc astăzi la Palatul Cotroceni cu Oprea şi Raed Arafat, preşedintelui Iohannis i-au fost prezentate primele concluzii cu privire la consecinţele evenimentului, măsurile întreprinse de autorităţi, mobilizarea forţelor implicate în operaţiunile de salvare, precum şi deciziile preconizate pentru perioada imediat următoare în vederea limitării efectelor tragediei.

Preşedintele a solicitat tuturor autorităţilor implicate să fie în alertă şi să fie informat în timp real despre evoluţia stării de sănătate a persoanelor rănite.

* * *

UPDATE. Vă prezentăm mărturia cutremurătoare a unuia dintre supravieţuitorii tragicului incident de la Clubul Colectiv, preluată de pe blogul alexteodorescu.blogspot.ro:

"Cum m-a ocolit moartea pe 30 octombrie, Clubul Colectiv Bucureşti. Scriu asta pentru că nu pot dormi, pentru că în noaptea asta am simţit că trăiesc o invazie de oameni arşi din cap până în picioare, fără păr rămas pe cap, cerând ajutor şi apă. Oameni plângând în hohote şi strigând "Unde e Alina, unde a rămas Alina?". Aud şi acum în timpan oameni care strigau "Unde *** sunt pompierii, au trecut 15 minute de când am dat telefon". Văd mame plângând şi oameni băgaţi în saci de către alţi oameni cu vestă fosforescentă.

Văd cum după ani de zile mă închin şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că sunt întreg, iar la fiecare final de discuţie pe care o am cu cineva zic 'Doamne fereşte". Dacă m-ar întreba cineva cum arată Apocalipsa, aş zice că arată exact ca această noapte... Şi plâng... Şi-mi doresc doar să stiu că toţi am supravieţuit şi că peste 3 luni ne vom întâlni toţi aceeaşi 400 care am fost în noaptea asta acolo şi vom ciocni din nou beri în Colectiv râzând şi aducându-ne aminte despre o lansare de album. Dar n-o să se întâmple asta... (...)

Nu a fost niciun spectacol pirotehnic, nu a venit niciun fachir, nu a tras nimeni cu tunul, nimic de genul asta. Doar 4 artificii de tort, 2 puse în faţa scenei, două pe 2 stâlpi de susţinere ai salii. Nimic prea spectaculos... (...) Asta a fost tot spectacolul pirotehnic... Trupa s-a lăudat cu show pirotehnic pentru a atrage publicul, declaraţia este mult prea pompoasă pentru ceea ce s-a întâmplat de fapt...

Pe la jumătatea programului aceste artificii s-au aprins, şi odată cu ele, una dintre artificii a aprins izolaţia audio a sălii, care după cum ştim, în marea majoritate a cazurilor e ori din burete, ori din cofraje de ouă, în funcţie de buget. La Colectiv, izolaţia cred că a fost de burete (în niciun caz carton de ouă), la fel ca în oricare alt club din România care e interesat de aşa ceva. Nu a explodat nimic, nicio conductă...

Iniţial, nu s-a panicat nimeni, solistul Andrei Galut şi-a păstrat calmul cerând pe un ton foarte calm un extinctor pentru a remedia problema din scurt. Nu a venit acel extinctor. Dumnezeu ştie dacă Colectivul avea extinctor şi nu s-a implicat nimeni să stingă o flacăra, sau nu a existat aşa ceva în sală vreodată. Ca oricare alt român care iese din casă, nu ne-am pus niciunul din cei care eram acolo problema "Are Colectivu' extinctor că să nu mor în incendiu? N-are. Ok. Nu merg că mor." Cine face asta? Cine se aştepta la asta? Probabil ca după acest incident: toată lumea, dar până ieri absolut nimeni... (...)"

Tragedia de la clubul Colectiv
Tragedia de la clubul Colectiv (Poza Alex Sanda)

* * *

UPDATE. Premierul Victor Ponta a solicitat autorităţilor competente să demareze o verificare "la maximum prevăzut de lege a îndeplinirii tuturor condiţiilor a localurilor de acest gen".

"Sigur, întotdeauna este bine să facem înainte lucrurile, dar cu atât mai mult în perioada imediat următoare, tot ceea ce ţine de o verificare la maximum prevăzut de lege a îndeplinirii tuturor condiţiilor a localurilor de acest gen. Trebuie să o facem ca să evităm pe viitor asemenea tragedii. După stabilirea responsabilităţilor penale, noi trebuie să o luăm din nou cu verificarea la fiecare loc în parte. Dacă în Bucureşti este aşa, îmi închipui ce o fi în ţară în alte unde cu atât mai puţin există un control riguros. Este cumplit să laşi copilul să meargă seara într-un club şi după aceea te duci să-l cauţi la spital sau la morgă", a declarat Victor Ponta, citat de b1.ro.

"Vreau doar să spun: Dumnezeu să-i odihnească! Şi să facem tot ce ţine de noi ca să le arătăm respect victimelor şi familiilor acestora", a adăugat premierul Ponta.

* * *

UPDATE. Toate balurile care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din Bucureşti vor fi anulate, a decis Inspectoratul Şcolar al Capitalei, în urma incendiului produs vineri seară în Clubul Colectiv, informează Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Marian Banu, a declarat că instituţia a trimis o notă liceelor prin care să fie suspendate balurile care erau programate în perioada următoare în liceele din Capitală. Insopectoratul solicită unităţilor de învăţământ din Bucureşti să verifice localurile, cluburile în care vor fi organizate petreceri şi baluri ale elevilor.

* * *

UPDATE. O mărturie şocantă ar putea deveni extrem de importantă pentru anchetă, făcută în exclusivitate pentru Digi24 de reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv. Acesta spune că patronii au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era prea scump. Mai mult, în urmă cu o lună şi jumătate, reprezentanţii clubului au spălat buretele de pe tavan, cel mai probabil cu substanţe inflamabile.

Pentru mai multe detalii intraţi aici.

* * *

UPDATE. Zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie 2015 sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul care a avut loc în seara de 30 octombrie într-un club din Bucureşti. În acest sens, Executivul a adoptat o Hotărâre în şedinţa convocată astăzi la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat remis de Executiv.

În zilele de doliu naţional, toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale vor arbora drapelul României în bernă. De asemenea, drapelul României în bernă va fi arborat la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ şi de cultură, misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări şi autogări, precum şi ca pavilion pe navele de orice fel şi pe ambarcaţiunile ce navighează sub pavilion românesc. Aceeaşi obligaţie revine, potrivit legii, şi persoanelor fizice dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Totodată, posturile de radio şi televiziune, instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.

* * *

UPDATE. Regele Mihai a transmis un mesaj de condoleanţe în urma tragediei petrecute în clubul Colectiv din Capitală.

"Sunt cu tot sufletul alături de familiile îndurerate de pierderea celor dragi, în recentul incendiu tragic din Capitală. Familia mea şi cu mine ne rugăm pentru ei toţi, ca şi pentru cei îndoliaţi, care astăzi au ochii în lacrimi. Întreaga societate, tineri şi vârstnici, avem nevoie să învăţăm din nou respectul pentru viaţă şi pentru cel de alături. Fiecare viaţă este fără preţ, iar compasiunea este puntea dintre sufletele noastre", a declarat Regele Mihai.

* * *

UPDATE. Premierul Victor Ponta a ţinut un moment de reculegere în cadrul şedinţei de Guvern susţinută după tragedia de la Clubul Colectiv din Capitală.

"Înainte de a adopta hotărârea de Guvern prin care adoptăm zilele de 31 octombrie şi 1-2 noimebrie zile de doliu naţional în memoria celor care şi-au pierdut viaţa, vreau să transmit din tot sufletul toată solidaritatea şi fac apel către toţi oamenii politici să arătăm respect victimelor şi să facem să evităm astfel de tragedii. (...)

Vreau să prezint în numele Guvernului acelaşi mesaj de solidaritate pentru cetăţenii străini care au fost răniţi şi şi-au pierdut viaţa. Urmează să identificăm victimele şi suntem în legătură cu ţările respective", a declarat premierul Ponta, în contextul în care patru cetăţeni străni - o italiancă, doi spanioli şi un german - au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv, potrivit b1.ro.

Premierul Ponta a ţinut, de asemenea, să le mulţumească tuturor cadrelor medicale, celor de la SMURD şi pompieri care au reuşit să salveze vieţi.

* * *

UPDATE. Primarul Sectorului 4 din Capitală, Cristian Popescu Piedone, a declarat, sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că nu are ce să-şi reproşeze şi că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv a funcţionat legal, relatează Mediafax.

Potrivit ediului, localul nu avea autorizaţii de la ISU pentru că aveau o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă într-un acord de funcţionare.

"Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (...) Legea Poliţiei locale spune că pentru eliberarea acordului de funcţionare trebuie să avem acordul locatarului, contractul de închiriere, titlul de proprietate, datele de identificare de la Registrul Comerţului. Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile", a declarat Piedone.

* * *

UPDATE. Premierul interimar al Republicii Moldova, Gheorghe Brega, a semnat în această dimineaţă o scrisoare adresată premierului român Victor Ponta, prin care exprimă compasiunea ca urmare a tragicului eveniment produs vineri seara într-un club din capitala României, potrivit Agerpres.

"Cu profundă tristeţe am aflat despre incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti, soldat cu numeroase victime şi persoane rănite. În aceste clipe de grea încercare, în numele guvernului Republicii Moldova şi al meu personal, exprim sentimentele noastre de compasiune şi solidaritate', se precizează în mesajul premierului interimar al R. Moldova.

Premierul Gheorghe Brega l-a rugat pe Victor Ponta să transmită profunde condoleanţe familiilor îndoliate.

* * *

UPDATE. Primarul interimar al Capitalei, Ştefanel Dan Marin, a anunţat că primaria va începe controale la toate cluburile din Bucureşti, împreună cu Poliţia şi Pompierii. Totodata, dacă familiile victimelor o vor solicita, Primaria va asigura locuri de veci gratuite şi va suporta cheltuielile de înmormântare, informează Hotnews.ro.

* * *

UPDATE. Procurorul General al României, Tiberiu Niţu, a vizitat sâmbătă locul incidentului de la clubul Colectiv, susţinând că procurorii au început deja cercetarea la faţa locului, potrivit Agerpres.

"Am preluat dosarul de la Parchetul Capitalei datorită complexităţii acestuia, anvergurii, situaţiei şi faptului că trebuie conlucrat cu foarte multe instituţii: INSEMEX, Poliţia, ISU, Ministerul Public, SMURD, INML, pentru a stabili cât mai repede împrejurările producerii incendiului.

S-a început urmărirea penală pentru omor calificat şi distrugere calificată. Urmează să efectuăm şi celelalte acte, să facem cercetarea la faţa locului. Vă asigur că vom aloca toate resursele necesare. Deja la faţa locului sunt trei procurori de la Parchetul General, pentru a finaliza cât se poate de repede ancheta şi vă asigur că vom avea suficientă fermitate", a declarat Tiberiu Niţu.

Procurorul General a mai precizat că în interiorul clubului "totul este carbonizat", însă specialiştii criminalişti sunt pregătiţi să preleveze probe şi în astfel de situaţii. El a mai adăugat că, deocamdată, este prematur să se ia o decizie privind reţinerea unor persoane.

Un procuror criminalist a declarat că, până în prezent, a fost efectuată cercetarea criminalistică a cadavrelor, s-au făcut cercetări în spaţiile exterioare clubului, fiind ridicate bunuri şi efecte personale. De asemenea, a fost ridicată unitatea de stocate a imaginilor de la camerele de luat vederi.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la locul tragicului incident unde a depus un buchet de flori şi a aprins o lumânare în memoria victimelor.

"Am ţinut să văd locul în care s-a petrecut tragedia de aseară şi am ţinut să las aici un buchet de flori şi o lumânare. Dumnezeu să-i ierte. Este de neimaginat că în acel spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert şi să întample într-un timp atât de scurt o tragedie pentru că au fost ignorate norme simple", a declarat şeful statului, citat de Hotnews.ro.

Iohannis le-a urat victimelor incidentului, care se află acum în spitale, "sănătate, noroc şi să scape cu bine", iar familiilor îndoliate le-a transmis "sincere condoleanţe, le spun că sunt din suflet alături de ei"ţ

Preşedintele a amintit ca Guvernul Ponta va declara doliu naţional şi a cerut, în finalul declaraţiei ţinute în fata presei, "câteva momente de linişte pentru cei care au decedat".

* * *

UPDATE. Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a transmis un mesaj de condoleanţe în urma tragicului accident de la Bucureşti.

"Din partea Comisiei Europene doresc să exprim condoleanţele mele familiilor şi prietenilor victimelor accidentului tragic de aseară dintr-un club din Bucureşti. Sunt foarte întristat să văd atâtea vieţi tinere găsindu-şi sfârşitul într-un mod atât de tragic.

Gândurile mele sunt alături de familiile şi prietenii îndureraţi, precum şi alături de cei care depun toate eforturile pentru salvarea şi ajutorarea victimelor" a transmis Juncker.

* * *

UPDATE. Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru omor calificat şi distrugere calificată în dosarul privind incendiul de la clubul Colectiv, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

* * *

UPDATE. Sute de oameni stau la cozi sâmbătă să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti, au declarat pentru Agerpres surse medicale din interiorul unităţii.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Spitalul Floreasca din Capitală, că are "indicii" că tragedia de la clubul Colectiv s-a produs din cauza ignorării "normelor şi a legilor", relatează Hotnews.ro.

"Sunt îndurerat, cutremurat dar şi revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureştiului. Atâţia oameni tineri, nevinovaţi, care pur şi simplu s-au dus să se distreze au murit", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele susţine că tragedia de la clubul Colectiv a fost cauzată şi de faptul că "s-a abordat după principiul las că merge şi asa".

"Am deja indicii că nu au fost respectate reglementări legale, că ignorarea normelor şi a legilor a dus la această tragedie. Sper ca autorităţile să termine repede şi ferm anchetele şi să avem concluzii cu care putem pe urmă să explicăm părinţilor, fraţilor, copiilor victimelor de ce s-a întâmplat această tragedie", a adaugat şeful statului.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte sâmbătă, la Palatul Cotroceni, cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea, şi secretarul de stat în MAI Raed Arafat, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Potrivit sursei citate, reuniunea va avea loc la ora 12:00.

* * *

UPDATE. Raed Arafat susţine că, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu există niciun document de autorizare pentru activităţile din Clubul Colectiv, informează Mediafax.

"La nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu există nicio solicitare, niciun document că ar fi fost emisă vreo autorizaţie pentru desfăşurarea activităţilor în locaţia respectivă", a precizat Arafat.

* * *

UPDATE. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat, sâmbătă dimineaţa, ancheta deschisă în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, informează Agerpres.

Rareş Stan, procurorul venit la locul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală, a precizat, în cursul nopţii, că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a deschis deja un dosar penal, iar în cursul acestei zile, la sediul Institutului de Medicină Legală (IML), se va desfăşura procedura de identificare a victimelor.

"În cursul zilei de azi, la sediul IML, se va desfăşura procedura de identificare a victimelor. Cauzele evenimentului nu le putem comunica. Nici noi nu suntem în posesia acestora la acest moment. Se va efectua cercetarea la faţa locului, audierea administratorului şi a persoanelor care întreţin şi administrează acest local. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a deschis deja un dosar penal. La acest moment, suntem într-o fază incipientă, nu vă putem comunica încadrarea juridică", a spus procurorul Rareş Stan.

* * *

UPDATE. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut, sâmbătă dimineaţă, un apel către bucureşteni să nu aglomereze centrele de donare de sânge şi să îşi concentreze eforturile pentru zilele următoare, când va fi de asemenea nevoie de sânge, potrivit Agerpres.

"Facem însă un apel pentru a nu crea aglomeraţie si pentru a conserva eforturile şi pe zilele următoare, când vom avea nevoie de cantităţi suplimentare de sânge. Deci, să nu ne ducem toţi în momentul de faţă, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare. În momentul de faţă, este asigurat necesarul şi vreau să vă spun că sunt cele 3 centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge: este centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 2, care este deschis astăzi; centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7:00 dimineaţa şi centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8:00 dimineaţa.

Solidaritatea bucureştenilor este extraordinară şi de apreciat. Noi am comunicat că îi aşteptăm pe oameni să doneze de la ora 8:00 de dimineaţa, foarte mulţi dintre ei au venit încă de azi-noapte şi, practic, centrul de transfuzii Bucureşti a fost deschis de la unu şi jumătate de azi-noapte, a anunţat Nicolae Bănicioiu, la Palatul Victoria.

* * *

UPDATE. În urma incidentului de aseară, comunitatea Facebook s-a mobilizat şi se fac apeluri de donare de sânge pentru victimele incendiului.

Informaţii despre cele două centre de recoltare găsiţi aici:

www.ctsbucuresti.ro

www.transfuzie.gov.ro

Condiţii donare sânge

Puteţi dona sânge dacă:

Aveţi vârsta între 18 – 60 ani

Aveţi greutatea între 50 - 100kg, femeile şi 60 - 110kg, bărbaţii

Nu aţi consumat alcool cu cel puţin 24 de ore înaintea donării

Nu aţi avut intervenţii stomatologice sau chirurgicale în ultimele 6 luni

Este interzisă orice donare de sânge, dacă:

Suferiţi sau aţi suferit de: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune, hipertensiune, anemie.

Sunteţi însărcinată, alăptaţi sau sunteţi în perioada menstruală.

* * *

UPDATE. Oficiali din Poliţia Capitalei au declarat pentru Mediafax că la Institutul Naţional de Medicină Legală vor ajunge ofiţeri ai Serviciului Omoruri, care vor participa la identificarea celor decedaţi, în timp ce alţi poliţişti vor încerca să vorbească cu victimele care pot relata ce s-a întamplat în club după terminarea concertului.

Totodată, urmează ca poliţiştii şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti să îi audieze şi pe organiatorii spectacolului, precum şi pe patronii locaţiei în care a avut spectacolul.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis va merge la spitalul Floreasca în jurul orei 11,00, anunţă Administraţia Prezidenţială.

* * *

UPDATE. Raed Arafat a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria, că prima ambulanţă a ajuns la clubul Colectiv din Bucureşti după 11 minute de la primul apel efectuat la numărul de urgenţă.

"Apelul a intrat la 22:32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului, sosind acolo la 22:43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului 11 minute. Constatând situaţia de acolo, a fost solicitată declanşarea planului roşu, care este planul pe care îl declanşăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la faţa locului şi unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje şi inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenţie la dezastre sau accidente colective", a declarat Raed Arafat, citat de Mediafax.

Pe de alta parte, potrivit unor martori de la faţa locului, prima ambulanţă a sosit la 15 minute după ce a fost alertată, iar restul după 30 de minute.

* * *

UPDATE. Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă vă propune în cadrul Şedinţei de Guvern care va avea loc astăzi, la ora 12.30, adoptarea unei hotărâri prin care vor fi declarate trei zile de doliu naţional, începând de astăzi, 31 octombrie.

* * *

UPDATE. Vicepremierul Gabriel Oprea a convocat în această dimineaţă, la sediul Guvernului României, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).

Secretarul de stat Raed Arafat a anunţat, sâmbătă dimineaţă, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc la Guvern la ora 7:00, că la acest moment sunt 146 de persoane internate.

"Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (...) să apară şi alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienţi care este extrem de rezervat. Bilanţul poate să sufere modificări. În momentul de faţă, bilanţul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate", a declarat Arafat.

Secretarul de stat a mai precizat că, din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienţi internaţi în spitale, 5 au rămas de asemenea neidentificaţi până la această oră.

* * *

UPDATE. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe pe contul său de Facebook, în timp ce premierul Victor Ponta şi-a pus o poză neagră la profil, în semn de doliu.

"Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară (vineri- n.r.) în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie.

Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune", a scris Iohannis.

* * *

Aproximativ 250 de persoane se aflau, vineri seară, în Clubul Colectiv, când, potrivit Mediafax, un incendiu puternic a izbucnit din cauza artificiilor din timpul spectacolului.

Incidentul a avut loc chiar în seara de Halloween şi este cel mai grav de acest gen din ultimii 25 de ani. Clubul Colectiv găzduia lansarea celui de-al doilea album al trupei rock Goodbye to Gravity, intitulat "Mantras of War", în cadrul unui "spectacol de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice", urmată de o petrecere de Halloween. Albumul formaţiei rock conţine şi melodia "The Day We Die" (Ziua în care vom muri), care acum apare ca rău-prevestitoare, scrie rostonline.ro.

Buretele fonic de pe un stâlp al clădirii a luat foc, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni. Deşi un agent de pază a luat un stingător de incendii, el nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune.

În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov, pompierii s-au deplasat la faţa locului şi încearcă să stingă incendiul, în timp ce mai multe ambulanţe au preluat victimele şi le-au transportat la diferite spitale din Capitală.

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă din MAI, şi ministrul de Interne Gabriel Oprea, au anunţat că s-a instituit Cod roşu de intervenţii la nivelul instituţiilor statului.

În urma incendiului, 27 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 162 au fost rănite. Victimele au fost transportate la mai multe spitale din Capitală, nouă persoane fiind în stare foarte gravă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi alte 14 la terapie intensivă la Floreasca.

Familiile victimelor pot obţine informaţii suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziţie de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.

Ministerul Sănătăţii face apel la cetăţeni pentru donarea de sânge.