Îndepărtarea monarhiilor europene cu tancurile sovietice nu a creat o reacţie serioasă în Occident, susţine un cunoscut istoric

Thierry Wolton
Thierry Wolton (romania.europalibera.org)
Andrei Popescu
25.10.2022

Cel mai relevant istoric contemporan al comunismului, francezul Thierry Wolton, a ţinut o serie de conferinţe în România în octombrie 2022, la Bucureşti şi la Timişoara. Într-o discuţie cu membrii organizaţiei Societatea Timişoara, istoricul s-a arătat în favoarea unei “lustraţii” aplicate de la caz la caz, relatează Europa Liberă.

“A face lustraţie de grup sau pe categorii este riscant, deci eu sunt pentru o lustraţie pe cazuri. Occidentul a temporizat orice lustraţie considerând că nu trebuie susţinută atitudinea anti-comunistă din ţările estului european pentru a nu se produce un război civil”, a precizat Wolton.

Societatea Timişoara afirmă de peste trei decenii că aplicarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, adică interzicerea pentru trei legislaturi a foştilor activişti PCR şi a ofiţerilor de Securitate, ar fi oferit un parcurs pozitiv fragilei democraţii româneşti.

Lustraţiei i-au stat în cale obstacole de netrecut, potrivit sursei citate.

În ceea ce priveşte “judecarea” celor vinovaţi de crimele comunismului, Wolton a afirmat:

“Judecata istoriei nu se poate face cât timp vinovaţii trăiesc, cât timp actorii istoriei, contemporanii sunt în viaţă. Ca elev în anii '50-'60, am învăţat la şcoală că Primul Război Mondial a fost o epocă de eroism, o epocă magnifică. La aniversarea centenarului s-a vorbit despre dezastre, morţi inutile, despre ororile războiului. Asta, în anii '50, nu se putea spune”.

Totodată, istoricul a susţinut că în Occident încă există, rezidual, credinţa că naziştii au fost învinşi de Armata Roşie, iar prezenţa unui curent anti-american nu poate fi negată, adăugând că îndepărtarea monarhiilor europene cu tancurile sovietice nu a creat o reacţie serioasă în Occident.

Un exemplu invocat în discuţie a fost instaurarea comunismului în Polonia:

“Nimeni nu a zis nimic când comuniştii au luat puterea cu ajutorul Armatei Roşii. În Polonia exista o rezistenţă anti-comunistă puternică, erau peste 300.000 de oameni în rezistenţă. Churchill credea că sovieticilor le va sta în gât această bucată mare de rezistenţă, deci nu trebuie intervenit. O judecată falsă, desigur. Sovieticii au procedat altfel, cu încuviinţarea unor lideri vestici: au invitat la Moscova 12 lideri ai rezistenţei poloneze să negocieze. Cei 12 au dispărut fără urmă şi n-a existat niciun protest din partea Occidentului. Iar mişcarea de rezistenţă a fost înăbuşită în timp”, a declarat Wolton.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor