Îndrăgitul actor Mickey Rooney a încetat din viaţă la vârstă de 93 de ani

Mickey Rooney, la vârsta de 20 de ani, în filmul "Strike up the band", în care a jucat alături de Judy Garland.
Mickey Rooney, la vârsta de 20 de ani, în filmul "Strike up the band", în care a jucat alături de Judy Garland. (Captură Youtube)

Cunoscutul actor Mickey Rooney, cel mai faimos adolescent al Americii în anii 40, a decedat duminică la vârstă de 93 de ani. Decesul a fost anunţat de fiul său, Michael Joseph Rooney.

Starea de sănătate a lui Rooney era precară de mai mulţi ani de zile şi decesul s-ar fi produs din cauze naturale. Artistul trăia în Westlake Village, California, împreună cu cea de-a opta sa soţie, Jan Chamberlin.

Născut Joseph Yule, Mickey Rooney a fost unul dintre primii copii-vedetă ai cinematografului şi s-a bucurat de o imensă popularitate. Rooney, copil al unor actori itineranţi, şi-a făcut debutul pe scenă la vârstă de doar 17 luni, alături de părinţii săi. Mickey s-a dovedit în timp un talent fenomenal şi multivalent: ştia să joace teatru, să cânte, să danseze, să cânte la pian şi tobe.

Mickey devine un star al filmului mut la vârsta de 7 ani, în 1927, cu rolul unui personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume îl va şi prelua.

În anii 1937-1944, Mickey ajunge cel mai faimos adolescent al Americii, cu rolul Andy Hardy. Cele 15 filme despre famlia Hardy, în care tânărul Andy poate rezolva orice problemă prin discuţii de la bărbat-la-bărbat cu tatăl său, Judecătorul Hardy, interpretat de Lewis Stone, i-au adus lui Mikey nu doar statutul de idol ci şi un Oscar Onorific.

Filmele cu "Andy Hardy", personaj care întrupează pentru americani "spiritul tinereţii", fratele mai mic sau fiul pe care orice american decent şi l-ar fi dorit, au adus încasări de 75 de milioane de dolari, o sumă uriaşă în anii marii depresiuni, când biletele de cinema arareori costau mai mult de 25 de cenţi, conform New York Times.

Cariera lui Rooney a cunoscut suişuri şi coborâşuri de-a lungul deceniilor. La 28 de ani, actorul cu chip copilăros şi mic de statură (1.60 m) avea dificultăţi în a-şi găsi roluri de adult care i se potriveau. Adesea, Rooney spunea ca şi-ar da 10 ani din viaţă doar să fie cu 15 centimetri mai înalt.

Şi viaţa sa personală a fost la fel de tumultoasă ca cea de pe ecran. S-a căsătorit de opt ori. A câştigat mai mult de 12 milioane de dolari înainte de vârsta de 40 de ani şi a cheltuit mai mult de atât. Impulsiv, extravagant până la nechibzuinţă şi împătimit al pariurilor şi jocurilor de cărţi, Rooney a luat tot ce a putut de la viaţă, în stilul său.

Apreciat şi respectat la Hollywood, longevivul Rooney nu şi-a încetat de fapt niciodată activitatea. Ajuns la vârsta senectuţii, în 2011, încă mai figura pe afişul "Muppets".

Actorul a jucat în mai mult de 200 de filme şi câştigat două Oscaruri onorifice: primul în 1938, "pentru importanta contribuţie la personificarea spiritului tânăr pe ecran" cu rolul Andy Hardy şi cel de al doilea, în 1982, "pentru 50 de ani de carieră în care a dovedit capacitatea de a interpreta roluri memorabile în diversitatea lor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură