Inginer de software şi logodnica sa, condamnaţi la închisoare pentru că au creat o aplicaţie pentru evitarea cenzurii Chinei pe internet

Fotografie nedatată a lui Zhang Yibo (L) şi He Binggang (R).
Fotografie nedatată a lui Zhang Yibo (L) şi He Binggang (R). (Prin amabilitatea Falun Dafa Infocenter)
Freda Wu, Sophia Lam
12.07.2023

Două persoane reţinute de Poliţia de Securitate de Stat din Shanghai în octombrie 2021, acuzate că au creat un software menit să ocolească Marele Firewall, au primit pedepse de şase şi respectiv cinci ani de închisoare, la 12 iunie 2023.

He Binggang şi logodnica lui Zhang Yibo, împreună cu alte câteva persoane, au fost arestaţi pe 9 octombrie 2021, pentru dezvoltarea şi întreţinerea de software care ajută oamenii care locuiesc în China să acceseze platforme de internet din afara ţării, potrivit Centrului de informare Falun Dafa.

Regimul chinez a înfiinţat Great Firewall (GFW) sau Proiectul Golden Shield, în 1998, care este gestionat de Ministerul Securităţii Publice al regimului pentru a cenzura şi monitoriza ce poate şi ce nu poate fi văzut în China pe reţea online.

He şi Zhang sunt adepţi ai Falun Gong, o practică spirituală care a fost persecutată în China din 1999 şi a făcut obiectul unei intense propagande politice.

Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, este o practică de îmbunătăţire spirituală bazată pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei, cu cinci exerciţii uşoare, cu mişcări lente, care aduc beneficii fizice semnificative. Practica a fost foarte populară în China, cu aproximativ 70 de milioane până la 100 de milioane de practicanţi în ţară înainte ca regimul comunist chinez să înceapă să persecute credinţa şi adepţii ei, în iulie 1999.

He şi Zhang au dezvoltat un software numit oGate, care le permite chinezilor să acceseze liber site-uri web şi informaţii disponibile în afara Chinei, dar care sunt blocate de GFW şi altfel nu sunt disponibile în China.

Persecutaţi pentru credinţă

He şi Zhang au fost supuşi unei persecuţii pe termen lung de către regimul chinez pentru credinţa lor în Falun Gong.

Potrivit Minghui.org, poliţia nu i-a permis avocatului lui să-l viziteze la Centrul de Detenţie din districtul Changning, din Shanghai. Pe 10 martie 2022, avocatul a avut voie să vorbească cu el la telefon la centrul de detenţie, dar fără să-l vadă personal.

Condiţia fizică a lui este foarte proastă din cauza torturii repetate aplicate de regimul chinez.

„Problema lui de la gât şi paralizia parţială, care au rezultat în urma torturii în timpul [detenţiei] anterioare, s-au agravat. Acum şi-a pierdut complet capacitatea de a merge şi a rămas imobilizat la pat. Nu poate dormi noaptea şi suferă de ameţeli, dureri de cap şi incontinenţă constantă”, a raportat Minghui în iunie 2023.

În vârstă de 46 de ani, He a mai fost închis de două ori.

He este un inginer de software talentat, potrivit Minghui.org, o platformă care urmăreşte persecuţia practicanţilor Falun Gong.

Când avea doar 15 ani, a inventat „Aparatul auditiv computerizat pentru nevăzători”. Invenţia a câştigat medalia de argint la cel de-al şaselea concurs naţional de invenţie şi la „al şaselea concurs pentru invenţii pentru tineret Yilida din Shanghai”.

A obţinut un certificat în inginerie software pentru aplicaţii de calculator ca programator senior când avea doar 16 ani.

În 1994, a fost admis la Universitatea Fudan, iar patru ani mai târziu a urmat cursurile universitare.

În 2000, a fost reţinut de poliţie şi ulterior a fost condamnat la şase ani de temniţă în închisoarea Tilanqiao din Shanghai.

Universitatea Fudan l-a exmatriculat.

În 2007, a fost eliberat şi şi-a înfiinţat propria companie tehnologică. Dar în 2010 a fost reţinut din nou din cauza practicii sale spirituale.

Potrivit unui raport din iunie pe Minghui.org, He a fost torturat când a fost închis pentru a doua oară, iar bătăile i-au provocat leziuni grave ale coloanei vertebrale, care au dus la paralizie. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare în aprilie 2011, în ciuda faptului că era paralizat.

Zhang a fost manager de afaceri pentru o companie străină. Tribunalul Xuhui a condamnat-o la un an şi jumătate de închisoare în 2009 pentru practica ei spirituală, potrivit Minghui.org.

Alţi adepţi Falun Gong au fost arestaţi în 2021 pentru dezvoltarea oGate

Arestarea lui He şi Zhang face parte din reprimarea la nivel naţional de către Partidului Comunist Chinez, care vizează practicanţii Falun Gong care au participat la dezvoltarea şi sprijinirea oGate.

Pe 9 octombrie 2021, regimul a arestat adepţi Falun Gong care ar fi fost implicaţi în sprijinirea software-ului în mai multe provincii, potrivit Minghui.org.

În oraşul Shijiazhuang din provincia centrală Hebei, din China, Zhou Li şi Wang Bingcheng au fost arestaţi de poliţia locală. Mama lui Wang şi un alt adept al Falun Gong au fost arestaţi în acelaşi timp.

În Changsha, capitala provinciei Hunan din sudul Chinei, Zhang Bing a fost arestată de poliţia locală în timp ce se afla la serviciu.

În judeţul Faku, provincia Liaoning din nordul Chinei, Guo Xuhong a fost arestată de poliţia locală în jurul orei 4 a.m., în timp ce se îndrepta spre serviciu. Soţul doamnei Guo, care nu este practicant Falun Gong, a fost luat de poliţie şi interogat.

Raportul Minghui mai menţionează că şi alţi adepţi Falun Gong ce nu au fost numiţi erau, de asemenea, arestaţi în 2021 în alte zone ale ţării, pentru implicarea lor în oGate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor