Iniţiativa cetăţenească "Fără Penali în Funcţii Publice" a strâns un milion de semnături

După o campanie de câteva luni în care s-au implicat membri USR, voluntari din grupurile de iniţiativă civică, actori, farmacişti, pensionari, iniţiativa "Fără Penali în Funcţii Publice" a strâns un milion de semnături.
Farmaciştii strâng semnături pentru iniţiativa Fără Penali în funcţii publice
Farmaciştii strâng semnături pentru iniţiativa Fără Penali în funcţii publice (Facebook)

Iniţiativa cetăţenească "Fără Penali în Funcţii Publice" a strâns un milion de semnături, anunţă Uniunea Salvaţi România, salutând faptul că peste "1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, de oameni integri şi nu de corupţi."

"Uniţi suntem o forţă şi putem salva România. USR a sprijinit cu toate forţele această iniţiativă cetăţenească şi va continua să o facă. În cele cinci luni de campanie, mii de membri USR au ieşit în stradă să strângă semnături şi să discute cu oamenii despre viitorul României. Unii dintre ei au fost victime ale abuzurilor din partea poliţiei, jandarmeriei şi primarilor, dar nu s-au lăsat intimidaţi, dimpotrivă au continuat cu şi mai mult curaj!

Alături de USR, au sprijinit iniţiativa grupul REZISTENŢA, Forumul Democrat al Germanilor din România, numeroase ONG-uri şi grupuri civice din România, dar şi cetăţeni simpli care în timpul liber au ieşit în stradă. Vă mulţumim tuturor pentru implicare!", transmite USR.

“Campania Fără Penali a ajuns să fie un fenomen social. În ultimele cinci luni am vorbit cu cetăţeni de toate vârstele, din toate colţurile ţării, simpatizanţi ai partidului, membri sau lideri ai partidelor politice. Nu sunt două Românii, e una singură, a oamenilor cinstiţi care vor o lege egală pentru toţi şi un viitor pentru ei şi copiii lor. Toţi au semnat cu furie, încredere sau speranţă. În ultimele cinci luni am simţit că cetăţenii vor să-şi facă vocea auzită, iar primul strigăt este prin mesajul iniţiativei Fără Penali. Astăzi, 1 milion de români consideră că România trebuie guvernată altfel, mai responsabil şi mai atent. Împreună suntem o forţă şi împreună putem salva România”, a declarat preşedintele USR Dan Barna.

USR mai reaminteşte că în cele cinci luni de campanie, au fost implicaţi peste 5.000 de voluntari din toate colţurile României şi din diaspora care s-au alăturat demersului de a face cunoscut mesajul iniţiativei: România are nevoie de oameni integri la conducere.

"Unii dintre ei au fost victime ale numeroaselor abuzuri din partea poliţiei, jandarmeriei şi primarilor care s-au folosit de funcţiile lor pentru a opri strângerea de semnături. Primarii au respins autorizaţii de amplasare a corturilor după ce au cerut numeroase autorizaţii inutile, au interpretat legea discreţionar ori au dat ordin poliţiei să amendeze voluntarii pentru că îşi exercitau un drept constituţional, acela de a strânge semnături în stradă", transmite USR.

“Încă de la începutul campaniei, au existat voci care au pretins că nu vom reuşi să obţinem susţinerea a 500.000 de cetăţeni, pentru motivul că societatea românească nu ar fi preocupată de lupta anticorupţie şi de fenomenul ocupării funcţiilor publice de către infractori. Iată însă că până astăzi, în pofida tuturor obstacolelor birocratice din Legea nr. 189/1999, a şicanelor unor primari şi a atacurilor mediatice la care am fost supuşi, 1.000.000 de români au semnat listele de susţinători, dovedind astfel că acest subiect nu mai poate fi ignorat de clasa politică. Indiferent ce va urma, victoria de astăzi nu ne-o mai poate lua nimeni”, a transmis preşedintele grupului de iniţiativă, avocatul Mihai Badea.

Reamintim că iniţiativa Fără penali în Funcţii Publice îşi propune amendarea art. 37 din Constituţie cu următoarea prevedere: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării."

De-a lungul campaniei de strângere de semnături, voluntarii au avut de înfruntat numeroase obstacole, mergând de la obstrucţionarea demersului lor în unele locuri/localităţi şi până la agresiuni fizice. Inclusiv un parlamentar USR s-a plâns că a fost agresat, culmea, chiar de un angajat al statului, mai exact de un poliţist local din Rădăuţi. Lui Prisnel i s-a cerut buletinul în timp ce strângea semnături pentru petiţia „Fără penali” iar când parlamentarul i-a înmânat legitimaţia de deputat, agentul de poliţie a luat-o şi a rupt-o. Poliţistul care l-a agresat pe deputatul USR se numeşte Alexandru Gavril şi este fiul consilierului local PSD Mihai Gavril.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne