Înregistrări explozive. Planurile Israelului de a bombarda Iranul, dejucate din interior

Benjamin Netanyahu, în timpul unei prezentări alarmiste la ONU. 27 septembrie 2012
Benjamin Netanyahu, în timpul unei prezentări alarmiste la ONU. 27 septembrie 2012 (Mario Tama/Getty Images)

Fostul premier israelian şi ministru al Apărării, Ehud Barak, a avut în ultimii ani trei planuri diferite de a lansa lovituri aeriene împotriva instalaţiilor nucleare ale Iranului, potrivit unei înregistrări audio obţinute recent de postul israelian Canal 2.

Casetele audio au fost obţinute de Canalul 2 ca parte a unei biografii despre fostul ministru israelian al Apărării, intitulate "Războaiele vieţii mele." Când a aflat de casetele audio, Barak ar fi încercat, potrivit relatărilor, să blocheze difuzare lor, susţinând că ar încălca regulile de cenzură militară. Cu toate acestea, cenzorii militari au permis difuzarea lor, relatează Sputnik.

În înregistrare, Barak poate fi auzit discutând planurile pe care el şi actualul prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu le aveau de a bombarda Iranul în 2010, 2011 şi 2012. Operaţiunile din 2010 şi 2011 au fost dejucate de unii dintre miniştri israelieni care s-ar fi înmuiat, potrivit lui Barak.

Prima încercare din 2010 a fost determinată de convingerea lui Netanyahu că Iranul ar putea intra într-o "zonă de imunitate" dacă Israelul nu acţionează imediat. La acea vreme, el a susţinut că instalaţiile nucleare iraniene vor fi prea bine dezvoltate ceea ce va zădărnici orice atac ulterior - o poziţie pe care a menţinut-o până în ziua de azi. Atât el, cât şi Netanyahu, i-au cerut şefului armatei de atunci, Gabi Ashkenazi, să declare că Forţele de Apărare Israeliene (IDF) vor fi depăşite operaţional, poate fi auzit spunând Barak în înregistrare.

Dar Ashkenazi a refuzat afirmând că operaţiunea nu era fezabilă şi a deturnat încercarea. "El a creat o situaţie de neconceput", a declarat Barak despre Ashkenazi în înregistrare. "Nu poţi merge la Cabinet când şeful de personal îţi spune: "Îmi pare rău, dar ţi-am spus că nu."

Deci, în 2011, când Ashkenazi a fost înlocuit cu Benny Gantz, care era mult mai deschis cu privire la operaţiune, Netanyahu şi Barak au încercat din nou. De data aceasta, s-au întâlnit cu aşa-numitul "forum al celor opt" miniştri la sediul Mossad, în speranţa că vor obţine o aprobare majoritară înainte de a merge cu planul complet în faţa Cabinetului.

Cum mulţi dintre miniştrii s-au opus operaţiunii, ei contau pe voturile lui Moshe Ya'alon şi Yuval Steinitz, pentru a obţine majoritatea de care aveau nevoie.

Ya'alon şi Steinitz sunt cunoscuţi ca fiind foarte vocali împotriva Iranului, chiar şi în administraţia actuală, şi au fost iniţial consideraţi a fi în favoarea a operaţiunii. Dar, în conformitate cu Barak, cei doi s-au "topit".

"Bibi [Netanyahu] trebuia să se asigure de [sprijinul lui Ya'alon şi Steinitz]. La un anumit stadiu al consultărilor, Bibi a spus că erau în favoarea, că totul e ok", a declarat Barak.

"Apoi, am avut o discuţie despre asta în forumul celor opt. Şeful de personal a început să prezinte situaţia - toate dificultăţile, complicaţiile, complexitatea şi problemele, inclusiv posibilitatea pierderilor - şi îi vedeam pe Ya'alon şi Steinitz cum se înmuiau în faţa ochilor noştri... Vedeam cu ochii mei cum Steinitz şi Ya'alon se topeau."

Barak a continuat apoi să-i critice pe cei doi miniştri pentru că nu au aprobat operaţiunea, declarând că "dacă nu s-ar fi răzgândit, ar fi fost o majoritate de cinci sau şase şi atunci am fi putut convoca Cabinetul complet pentru a se lua o decizie în acest sens şi operaţiunea ar fi devenit o realitate."

Ultima încercare, care a fost deja raportată de mass-media, a fost în 2012, şi, în conformitate cu Barak, Israelul ar fi putut pune în aplicare acest plan dacă nu ar fi apărut o mică problemă de programare. La acea vreme, IDF trebuia să participe la un exerciţiu militar comun major cu Statele Unite. Pentru a evita suprapunerea, Barak l-a convins pe secretarul SUA al Apărării, Leon Panetta, să reprogrameze exerciţiul, dar potrivit Jerusalem Post, noua dată a fost de asemenea problematică - nu permitea suficient timp pentru ca operaţiunea să fie executată.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu, un critic vocal al acordului nuclear al Iranului, susţine că Israelul va acţiona în continuare în mod unilateral pentru a împiedica Iranul să obţină arme nucleare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe