Inspectori ANAF urmăriţi penal în dosarul lui Florian Walter

Cei patru angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sunt acuzaţi că au trecut date nereale în actele privind controlul efectuat la societatea lui Florian Walter.
ANAF în acţiune. (Andi Laslau)
Loredana Diacu
02.04.2016

Patru inspectori ANAF au fost puşi sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în dosarul în care omul de afaceri Florian Walter este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în legătură cu activitatea societăţii Romprest. Cei patru inspectori au calitate de suspecţi în dosarul de la DNA susţin surse judiciare citate de Mediafax.

Potrivit surselor judiciare, inspectorii ANAF au fost puşi sub urmărire penală pentru presupuse fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Cei patru, Cătălin Cercel, Iulian Dinuţ (inspectori antifraudă la Direcţia de Control Fiscal, potrivit datelor publicate de ANAF), Alexandru Bălan şi Gheorghe Dorel Ioja (angajaţi ai Direcţiei Operaţiuni Intracomunitare, potrivit datelor publicate de ANAF) au făcut parte din echipele de control trimise la societatea Romprest şi la firme partenere pe parcursul anului 2014, existând suspiciuni că inspectorii au trecut date nereale în actele de control. Potrivit surselor citate, unul dintre ei ar fi recunoscut, parţial, presupusele fapte în faţa procurorilor anticorupţie

Sursa citată mai arată că în luna mai a anului 2015, când a fost anunţată ancheta la societatea Romprest, ANAF susţinea, printr-un comunicat de presă, că "ROMPREST SERVICE SA a făcut obiectul verificărilor derulate de către Direcţia generală antifraudă fiscală, în perioada 20.08- 11.12.2014, concretizate în 16 acţiuni de verificare ce au avut ca obiectiv modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei fiscale şi contabile de către societate raportat la relaţiile comerciale desfăşurate cu societăţile LA TEAM LINE SOLUTIONS SRL, ROMCONCORD TEHNIC SERVICE SRL şi EURO GRUP SRL în anii 2012 – 2014, respectiv lanţurile comerciale TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- JIF SRL- EURO GRUP SRL- COMPANIA ROMPREST SERVICE SA şi TANASESCU FARM SRL- CORESIO EUROINVEST SRL- BRYANA EURO INVEST SRL- EURO GRUP SRL."

Rezultatele controalelor făcute de ANAF au stat la baza dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT Ploieşti, anchetă din care a fost disjunsă şi trimisă la DNA - structura centrală partea care îl incrimina pe omul de afaceri Florian Walter, acţionarul majoritar al Romprest.

Reamintim că afaceristul Florian Walter, patronul firmei Romprest şi fost patron al echipelor de fotbal "U" Cluj şi Petrolul Ploieşti, a fost arestat preventiv în data de 6 martie a.c., după ce a fost extrădat din Dubai.

Afaceristul este acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, care a desfăşurat, în perioada 2012 — 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusă procesului de reciclare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor