Inspectorii AIEA afirmă că nu au găsit dovezi că au fost amplasate mine la centrala nucleară Zaporojie

Misiunea AIEA, sosită la centrala nucleară din Zaporojie
Misiunea AIEA, sosită la centrala nucleară din Zaporojie (Youtube - captură ecran)
D.B.
06.07.2023

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a Naţiunilor Unite (AIEA) nu au găsit nicio dovadă că Rusia a plantat mine la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a relatat Bloomberg, miercuri.

"Inspectorii de la AIEA au raportat că nu au văzut nicio dovadă de mine antipersonal instalate pe terenul centralei, care ar putea pune în pericol siguranţa reactorului", a declarat purtătorul de cuvânt al AIEA citat de The New Voice of Ukraine.

Acesta a precizat că inspectorii de la instalaţie continuă să monitorizeze situaţia.

Anterior, Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei avertizase că forţele ruseşti au plasat obiecte care seamănă cu dispozitive explozive pe acoperişul celui de-al treilea şi al patrulea reactor al centralei.

Ruşii ar putea să le detoneze fără a deteriora unităţile energetice pentru a crea o imagine de "bombardament" din partea Ucrainei, a avertizat armata.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, la 22 iunie, că Rusia ia în considerare un scenariu de atac terorist la centrala nucleară Zaporojie, pe care a confiscat-o la 4 martie 2022, şi că "a pregătit totul pentru acest lucru".

Începând cu 5 iulie, centrala funcţionează normal, iar fondul de radiaţii din Ucraina se află în limite normale.

De asemenea, iazul de răcire de la centrală se află la un nivel suficient de ridicat, în ciuda golirii rezervorului Kahovka, care alimentează iazul cu apă.

Rusia a distrus centrala hidroelectrică Kahovka şi barajul acesteia în primele ore ale zilei de 6 iunie, provocând o inundaţie masivă în aval pe râul Nipru şi făcând ca nivelul apei din rezervor să scadă dramatic în doar câteva zile.

Distrugerea barajului are potenţialul de a provoca o cantitate uriaşă de daune economice şi de mediu în sudul Ucrainei, spun experţii, inclusiv o scădere a nivelului apelor subterane, ceea ce va duce la o penurie de apă pentru băut şi pentru culturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor