Întâlnire între preşedinte, prim-ministru şi deputaţi PD şi PSRM. Expert: Dodon şi Chicu se tem de o eventuală colaborare între PAS, PPDA şi PD

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (gov.md)

La parlament a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, preşedintele parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul, Ion Chicu, precum şi conducerea Partidului Socialiştilor (PSRM) şi a Partidului Democrat (PD) la nivel de preşedinţi şi vicepreşedinţi. Anunţul a fost făcut chiar de şeful statului, cu puţin timp înainte de începere, într-o postare pe pagina sa de Facebook, luni 17 februarie, presa aflând despre eveniment post-factum.

De menţionat că prezenţa preşedintelui Dodon la acea întâlnire a ridicat multe semne de întrebare. „Nu văd o problemă ca deputaţii din diferite formaţiuni să poarte discuţii. Întrebarea mea firească este 'Ce caută Igor Dodon la asemenea întrevederi de un caracter pur tehnic?'”, s-a întrebat retoric deputatul Platformei DA, Iurie Reniţă, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Prezent la eveniment, deputatul PD, Nicolae Ciubuc, a menţionat că a fost o şedinţă la care s-a discutat despre agenda guvernamentală a Parlamentului pentru următoarea perioadă. Acesta a ţinut să specifice că din moment ce PD a dat vot de încredere Guvernului Chicu, asumându-şi nişte responsabilităţi legate de activitatea acestuia, pentru PD contează cum vor derula în continuare activităţile şi acţiunile Guvernului.

În contextul discuţiilor recente cu PAS şi PPDA despre proiectul de semnare a unei declaraţii privind ireversibilitatea parcursului european, moderatorul emisiunii l-a întrebat pe Ciubuc cum pot membrii PD să aibă strategii şi planuri pe termen lung cu PSRM?

„Noi am discutat cu colegii din Blocul ACUM, au venit cu această iniţiativă de a înainta posibilitatea semnării şi respectiv a aprobării în plenul Parlamentului a unei declaraţii legate de vectorul european şi absolut acest lucru nu este în niciun fel în contradicţie cu agenda sau cu acele activităţi care au fost discutate luni”, a declarat deputatul PD.

După întâlnirea de luni, Reniţă a subliniat că sub aspect formal, „orice nu s-ar zice, trebuie să recunoaştem că e o majoritate de voturi în Parlament, fiind ea şi tehnică, întrucât are peste 51 de mandate ale deputaţilor care votează”, cu referire aici la cei din PD şi PSRM.

Totodată, deputatul PPDA a menţionat că i se pare firească prezenţa şefului statului la astfel de întâlniri în cazul situaţiilor de criză din ţară, dar nu şi în acest caz. Mai mult decât atât, prezenţa lui Dodon la întâlnire nu reprezintă decât „un factor de presiune, de a menţine, de a dicta, în stilul lui tradiţional ce-l caracterizează. Absolut consider neadecvată dar şi contrar Constituţiei prezenţa lui”, a punctat Reniţă.

Cu o opinie în acest sens a venit directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vlad Kulminski, potrivit căruia preşedintele Dodon şi prim-ministrul Chicu se tem de o eventuală colaborare între PAS, PPDA şi PD şi încearcă astfel să formalizeze o coaliţie cu PD ca să nu cadă Guvernul Chicu.

Eu cred că ceea ce se va întâmpla în continuare în politica internă a RM, de fapt, va fi un lucru decisiv. Eu ştiu şi am auzit că PD are oameni cu păreri diferite. Pentru unii din PD această coaliţie neformală cu PSRM este una nefirească, considerând că ceea ce se întâmplă în politica internă şi externă a RM nu trebuie să se întâmple şi nu ar fi împotrivă unei reformatări a actualei coaliţii.

Există un alt grup care sunt ok cu ceea ce se întâmplă acum, probabil că ei au fost implicaţi plenar în procesul de guvernare, sau au fost făcute anumite promisiuni de funcţii, de fluxuri etc., şi acum PD este undeva la mijloc şi urmează să facă această alegere”, a comentat Vlad Kulminski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe