Investiţiile "Centura şi Drumul" în emisfera vestică ancorează zdravăn China în curtea din spate a Americii

Ministrul peruan de externe Gustavo-Meza Cuadra şi ministrul chinez de externe Wang Yi, la pensiunea de stat Diaoyutai din Beijing, China, la 29 noiembrie 2019.
Ministrul peruan de externe Gustavo-Meza Cuadra şi ministrul chinez de externe Wang Yi, la pensiunea de stat Diaoyutai din Beijing, China, la 29 noiembrie 2019. (Florence Lo-Pool/Getty Images)

Statele Unite s-au concentrat atât de mult asupra problemelor de securitate globală încât, de decenii, au neglijat investiţiile în nevoile economice şi militare din propria curte.

Dar China nu a făcut acest lucru. Prin Iniţiativa sa "Centura şi Drumul" (Belt and Road Initiative / BRI), China a devenit cea mai mare sursă de investiţii în infrastructură şi al doilea partener comercial al Americii de Sud, crescând schimburile comerciale de la 18 miliarde USD în 2002 la 450 miliarde USD în 2022.

25 din cele 31 de ţări din America Centrală şi de Sud au negociat investiţii în infrastructură din partea Chinei, iar 22 dintre aceste naţiuni, cea mai recentă fiind Honduras, au aderat în mod oficial la programul BRI.

Companiile chineze, deţinute sau subvenţionate de Partidul Comunist Chinez, operează mine în Mexic, Argentina, Peru şi Venezuela, reţele electrice în Peru şi Chile, sisteme wireless 5G în Costa Rica, Bolivia, Brazilia şi Mexic - 80% din echipamentele de telecomunicaţii din Mexic sunt furnizate de companii chineze -, instalaţii de lansare spaţială şi de urmărire a sateliţilor în Argentina şi cea mai mare ambasadă din lume în Bahamas.

Departamentul de Stat al SUA estimează că schimburile comerciale ale Chinei cu naţiunile din America Latină şi investiţiile în domeniul maritim, spaţial, al telecomunicaţiilor, al mineralelor critice şi al energiei în regiune le vor egala pe cele ale Statelor Unite până în 2035. Legăturile militare ale Chinei cu Venezuela, Cuba, Peru şi Chile - care acum includ vizite în port ale navelor de război şi consilierilor tehnici chinezi - se vor transforma în acorduri de bază în decurs de un deceniu.

China are sau intenţionează să construiască sau să îmbunătăţească 40 de porturi în 16 ţări din America Latină şi Caraibe, fără restricţii privind utilizarea militară, inclusiv la ambele capete ale Canalului Panama, unde companii sponsorizate de Partidul Comunist Chinez participă la licitaţii cu Panama pentru a lucra la canalul construit de SUA.

În toamna anului viitor, liderul chinez Xi Jinping se va afla în Peru pentru a marca finalizarea "unui "megaport" de 3,6 miliarde de dolari, care a fost finanţat de China, construit de muncitori chinezi şi va fi deţinut şi operat de o companie susţinută de Partidul Comunist Chinez", a declarat preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanţilor, Mike Rogers (republican din Alabama).

"Va fi folosit pentru a transporta cupru, litiu şi alte materiale critice din America de Sud către China, pentru a-şi continua modernizarea militară", a spus el în timpul unei audieri din 12 martie a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei privind provocările la adresa securităţii naţionale din emisfera vestică.

Rogers a afirmat că este "cel mai recent efort al Chinei de a înlocui influenţa americană şi de a construi o amprentă strategică în curtea noastră".

"Capcanele datoriei" şi spionajul Partidului Comunist Chinez

Cu toate acestea, şefa Comandamentului de Sud al SUA, general de armată Laura Richardson, a declarat că prezenţa tot mai mare a Chinei este o sabie cu două tăişuri pentru ţările care acceptă finanţare şi alte tipuri de asistenţă din partea Partidului Comunist Chinez.

"Lumea se află într-un punct de inflexiune. Partenerii noştri din emisfera vestică, de care suntem legaţi prin comerţ, valori comune, tradiţii democratice şi legături de familie, sunt din ce în ce mai mult afectaţi de interferenţa şi constrângere din partea [Chinei].

Republica Populară Chineză [RPC] a exploatat încrederea democraţiilor din această emisferă, folosind această încredere pentru a fura secrete naţionale, proprietate intelectuală şi cercetări legate de mediul academic, agricultură şi sănătate", a declarat ea.

"Scopul şi amploarea acestui spionaj este fără precedent. Prin iniţiativa "Centura şi Drumul", RPC urmăreşte să acumuleze putere şi influenţă pe seama democraţiilor lumii", a adăugat Richardson.

Laura Richardson a declarat că, deşi este adevărat că America Centrală şi de Sud nu au primit atenţia economică şi de securitate naţională pe care au primit-o alte zone, acest lucru se schimbă.

"Am învăţat că prezenţa noastră contează în mod absolut", a spus ea, menţionând că, după aproape 20 de ani în care "a primit mai puţin de 50%" din nevoile sale de cooperare în domeniul securităţii în emisfera de Vest, Comandamentul Sudic al SUA a fost finanţat integral şi a primit fonduri suplimentare în bugetul apărării pentru anul fiscal 2024.

Richardson a declarat că, deşi impulsul "a fost foarte, foarte util, nu putem obţine doar un an de finanţare suplimentară pentru a îndeplini cerinţa, şi aş spune că prezenţa noastră contează absolut" şi trebuie să fie din nou finanţată integral în bugetul apărării pentru anul fiscal 2025.

Cu finanţarea suplimentară, a specificat ea, Statele Unite au intensificat exerciţiile militare comune şi exerciţiile de răspuns la situaţii de urgenţă cu Chile, Argentina şi Paraguay, cu "mai mult angajament, altul decât o simplă vizită o dată pe an".

"Acest lucru a făcut cu adevărat o diferenţă uriaşă în ceea ce priveşte parteneriatul, dar trebuie să fim acolo. Trebuie să avem programe bune de cooperare în domeniul securităţii; trebuie să avem autorităţi flexibile care [răspund la] oportunităţi [pe măsură ce] se deschid, deoarece acestea sunt deschise doar pentru o perioadă scurtă", a adăugat ea.

"Arătaţi prin acţiuni, nu doar prin vorbe"

Acei bani vor fi acolo, a declarat secretarul adjunct al apărării pentru Apărare Naţională şi Afaceri Continentale, Rebecca Zimmerman, în cadrul audierii comisiei.

"Punem apărarea internă şi alte interese din întreaga emisferă în prim-plan. Prioritatea principală a departamentului este apărarea patriei [şi contracararea] ameninţării în creştere pe mai multe domenii reprezentată de Republica Populară Chineză", a spus ea.

Zimmerman a declarat că Statele Unite "aprofundează parteneriatele cu Canada, Mexic, Brazilia, Columbia şi Chile, consolidând în acelaşi timp instituţiile democratice controlul civil al armatei şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept" în întreaga emisferă.

În februarie, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a participat la reuniunea ministerială nord-americană a apărării cu omologii săi din Mexic, Canada şi ţările din America Latină.

În noiembrie 2023, preşedintele Joe Biden i-a primit pe liderii din emisfera vestică la Casa Albă pentru summitul inaugural al liderilor din cadrul Parteneriatului Americilor pentru Prosperitate Economică, în cadrul căruia s-a discutat despre migraţie, lanţuri de aprovizionare şi investiţii în infrastructură.

Au participat premieri, preşedinţi şi miniştri de Externe din Canada, Barbados, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Peru, Uruguay, Mexic şi Panama.

Statele Unite elaborează un program cu Banca Inter-Americană de Dezvoltare pentru a extinde finanţarea pentru infrastructură prin lansarea unei platforme de investiţii prin intermediul U.S. International Development Finance Corp pentru a investi miliarde de dolari în îmbunătăţirea lanţurilor de aprovizionare critice, a porturilor moderne, a reţelelor de energie curată şi a infrastructurii digitale.

"Americas Partnership Accelerator" va ajuta antreprenorii să îşi dezvolte şi să îşi finanţeze ideile de afaceri şi va mobiliza capital de risc din întreaga lume pentru start-up-urile din regiune, susţine administraţia Biden.

Reprezentantul Jan Kiggins (R-Va.) a declarat că, deşi "bugetul apărării este întotdeauna inadecvat" pentru a răspunde tuturor nevoilor, este bine "că acordăm din nou prioritate acestei finanţări, deoarece este important să acţionăm, nu doar să vorbim".

Generalul de armată Laura Richardson a menţionat: "Vestea bună este că lucrul cu partenerii noştri foarte dornici duce la cea mai bună apărare".

"Trebuie să folosim toate pârghiile disponibile pentru a ne consolida parteneriatele cu cele 28 de democraţii cu mentalităţi similare din această emisferă care înţeleg puterea de a lucra împreună pentru a contracara aceste ameninţări comune.

SUA rămâne partenerul de securitate preferat şi cel mai de încredere din regiune.

Construim încrederea prin programe de investiţii şi cooperare în domeniul securităţii care instruiesc şi echipează forţele militare şi de securitate partenere, un program solid de exerciţii comune pentru a construi interoperabilitatea, precum şi prin dezvoltarea şi utilizarea tehnologiilor emergente", a adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii