Iohannis: Sunt foarte mulţumit de activitatea DNA şi a Parchetului General

Scandalurile legate de DNA şi lupta anticorupţie nu sunt bune, ele zguduie încrederea cetăţeanului în instituţiile statului şi pun mari semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor, a opinat preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

"Sunt foarte mulţumit de activitatea DNA şi a Parchetului General şi a conducerii acestor instituţii", a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, întrebat dacă este de părere că şefa DNA îşi mai poate exercita atribuţiile după apariţia în presă a unor înregistrări care îi sunt atribuite.

"Am fost informat despre aceste abordări media şi cred că este bine să se verifice. Din informaţiile mele, se fac verificări şi în interiorul DNA, de asemenea CSM se ocupă de anumite aspecte şi am luat act de faptul că ministrul Justiţiei a solicitat o inspecţie pe management, atât la DNA şi cât şi la Parchetul General.

În ceea ce priveşte activitatea şi a Parchetului General şi activitatea DNA, eu m-am expirmat în repetate rânduri şi pot să repet: eu sunt foarte mulţumit de activitatea acestor instituţii şi de activitatea conducerilor acestor instituţii. Am auzit prea multe aşa-zise interceptări, ascultări, interpretări, ca să mai cred în ele. Cei îndrituiţi de lege să verifice aceste lucruri vor face verificările de rigoare şi la final vom afla adevărul, unde este adevărul", a declarat Iohannis.

Întrebat dacă ar trebui suspendată Kovesi, în condiţiile în care inclusiv unii procurori din cadrul DNA ar fi nemulţumiţi, Iohannis a replicat: "Nu văd niciun motiv de suspendare."

Întrebat dacă a discutat cu Kovesi de când început scandalul şi dacă va semna propunerea de demitere a lui Kovesi, Iohannis a negat că ar fi discutat cu şefa DNA astfel de chestiuni.

"Interesante întrebări. Nu discut cu şefa DNA astfel de chestiuni, nu intră în fişa postului preşedintelui. Şi aştept cu mare interes concluziile verificărilor care se fac instituţional. Dacă voi semna sau nu, e din filmul dacă şi parcă. Când vom avea o concluzie discutăm pe ea. Nu, nu cred că e afectat statul de drept", a susţinut Iohannis.

Întrebat dacă este de părere că lupta anticorupţie se desfăşoară cu aceeaşi intensitate ca până acum, sau există riscul ca ea să fie afectată, şeful statului a răspuns:

"Sincer, nu cred că e afectată lupta anticorupţie, ea se desfăşoară la viteza intrinsecă, normal. Însă, nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune la ceva. Aceste scandaluri nu sunt bune, ele zguduie încrederea cetăţeanului în instituţiile statului şi pun mari semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor. De aceea vreau să am clarificări urgente şi, nu doar urgente, pertinente.

Trebuie să ştim foarte exact ce e adevărat şi ce nu e adevărat, indiferent dacă e un scandal creat de media sau de unii politicieni corupţi interesaţi în compromiterea luptei anticorupţie, sau dacă chiar a fost o scăpare, clarificarea trebuie să vină repede şi trebuie să fie credibilă, altfel lumea rămâne cu anumite semne de întrebare care în această zonă nu trebuie să existe. Aştept aceste clarificări de la Inspecţia Judiciară, CSM, ministrul Justiţiei", a afirmat Iohannis.

Declaraţiile preşedintelui vin la o zi după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face o evaluare "de fond" a activităţii manageriale la DNA şi la Parchetul General. Potrivit ministrului, măsurile care vor fi propuse în urma acestei evaluări "vor fi proporţionale disfuncţionalităţilor constatate".

Anunţul lui Toader a fost făcut în contextul în care în ultima vreme DNA a fost ţinta a numeroase atacuri, recent RTV difuzând o serie de înregistrări audio atribuite Laurei Codruţa Kovesi, în care aceasta i-ar cere procurorului Uncheşelu să "decapeze instituţional" în dosarul "cu casele" pentru a ajunge la "domnu' premier". Din înregistrare nu se poate deduce despre ce premier ar fi vorbă, însă ministrul Justiţiei, care ieri anunţa evaluări ale Inspecţiei Judiciare, a afirmat la momentul respectiv că înregistrarea se referea la Grindeanu. Pe de altă parte, DNA a susţinut că înregistrările sunt trucate, între declaraţii făcute de Kovesi la varii şedinţe operative fiind intercalate o serie de sintagme care nu îi aparţin şi care sunt menite să distorsioneze grav conţinutul celor spus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne