Iordache, reacţie după scandal: Astăzi a fost o zi tristă în Parlamentul României!

Fostul ministru Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a dat explicaţii după scandalul monstru din Parlament care, potrivit Opoziţiei, arată că PSD-ALDE şi-a pierdut majoritatea.
Florin Iordache
Florin Iordache (Vlad Negrilă / Epoch Times)

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a reacţionat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, după scandalul fără precedent declanşat în plen de cererea Opoziţiei de revocare a sa, a lui Eugen Nicolicea, şi a lui Liviu Dragnea de la şefia forului.

"Astăzi a fost o zi tristă în Parlamentul României, am constatat că din dorinţa de a schimba una sau mai multe persoane s-a mers cu încălcarea regulamentului şi a normelor interne ale Parlamentului. Eu înţeleg un joc democratic şi faptul că-ţi doreşti anumite chestiuni, de la modificări legislative până la schimbări sau ocuparea anumitor funcţii în Parlament, dar toate acestea trebuie să respecte nişte norme minimale – este vorba de Constituţie, este vorba de regulament, este vorba de nişte legi de organizare şi funcţionare a fiecărei instituţii. Aşa cum am spus de la început, astăzi dimineaţă, datorită unui eveniment nedorit - spun eu – colega noastră Carmen Mihălcescu, vicepreşedinte, a fost chemată la DNA, şi în aceste condiţii, încă de ieri, domnul preşedinte Liviu Dragnea m-a împuternicit pe mine să conduc lucrările Camerei Deputaţilor", a declarat Iordache.

Potrivit liderului PSD, solicitarea Opoziţiei este contrară Regulamentului Camerei Deputaţilor, motiv pentru care nu a putut să îi dea undă verde la vot.

"Datorită faptului că solicitarea de demitere a preşedintelui Camerei Deputaţilor, a domnului preşedinte Dragnea, s-a făcut în Biroul Permanent trecut, cu încălcarea regulamentului, care spune un singur lucru foarte clar: schimbarea membrilor Biroului Permanent, cât şi schimbarea preşedintelui Camerei Deputaţilor se poate face numai la solicitarea expresă a liderului grupului parlamentar din care aceştia provin. Am constatat astăzi ... încălcarea foarte gravă a regulamentului… am solicitat o consultare cu liderii de grup. Am întrebat acolo dacă liderul de grup Daniel Suciu, colegul meu care este lângă mine, dacă a solicitat revocarea preşedintelui sau a vicepreşedinteţilor Camerei, respectiv a mea sau a domnului Nicolicea, şi mi-a confirmat că nu, nu există o astfel de solicitare. În aceste condiţii, eu nu puteam pune pe ordinea de zi un proiect de hotărâre, fie că îl viza pe dl Dragnea, fie că mă viza pe mine, fie că-l viza pe dl Nicolicea, un proiect de hotărâre cu încălcarea regulamentului", a precizat Iordache.

"Colegii din Opoziţie, aţi văzut în final, şi-au făcut ca o şedinţă de partid între cele trei grupări parlamentare, au adoptat ei ridicol un simulacru de hotărâre, cu nu ştiu câte zeci de voturi pentru, iar când am solicitat să facem un vot, şi-au scos cartelele şi au plecat. Noi respectăm în continuare dreptul partidelor de a stabili anumite strategii, dar cu respectarea şi a Constituţiei şi a Regulamentului", a punctat Iordache, care pretinde că PSD are în continuare majoritate în Camera Deputaţilor, doar că mai mulţi colegi de-ai săi nu au venit la şedinţa de astăzi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video pentru a vedea declaraţiile integrale făcute de Iordache.

Scandalul din Parlament

Cum Florin Iordache a refuzat să supună la vot introducerea pe ordinea de zi a cererilor de revocarea a sa şi a lui Liviu Dragnea de la şefia Camerei Deputaţilor, Opoziţia şi-a organizat practic propriul vot sub conducerea vicepreşedintelui forului, Marilen Pirtea, care a "prezidat" şedinţa de la tribună. În acel moment, Opoziţia a ridicat mâinile şi a votat pentru revocarea celor doi.

PSD nu recunoaşte, însă, evident acest vot şi susţine că în pofida faptului că există precedentul Roberta Anastase şi două decizii CCR pe această temă, susţine că revocarea lui Dragnea şi Iordache poate fi cerută numai de liderul grupului parlamentar care i-a propus în funcţii, respectiv social-democratul Suciu, şi invocă în acest sens Regulamentul Camerei Deputaţilor.

Sintetizând, situaţia este încurcată în acest moment în sensul în care Opoziţia susţine că cei doi sunt demişi dar admiţând însă, pe de altă parte, că mai trebuie dat un vot final în Parlament. PSD continuă să transmită că cele două propuneri nici nu au intrat pe ordinea de zi şi nici nu vor intra altfel decât cere regulamentul, respectiv dacă o cere PSD via Biroul Permanent, sau dacă toţi liderii grupurilor parlamentare sunt de acord cu acest lucru, ceea ce la această şedinţă nu s-a întâmplat şi nici nu se va întâmpla în viitor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne