Iranul a arestat o parte dintre cei care au asasinat cercetătorii săi nucleari

Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010
Reactorul nuclear de la Bushehr, la 1200 km de Teheran, august 2010 (ATTA KENARE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.07.2012

Iranul i-a arestat pe unii dintre cei responsabili pentru asasinarea cercetătorilor săi nucleari, a raportat duminică mass-media de stat, într-o vânătoare continuă pentru prinderea celor despre care se spune că lucrează pentru a sabota programul său nuclear, potrivit unui raport Reuters.

Ministrul informaţiilor, Heydar Moslehi, a declarat că Iranul va închide două reţele din interiorul şi din afara ţării, despre care a spus că au fost implicate în formarea de ucigaşi, a raportat agenţia de ştiri Fars.

Cel puţin patru oameni de ştiinţă, care au efectuat cercetări nucleare pentru programul disputat al Iranului, au fost ucişi din 2010, iar un al cincilea - Fereydoun Abbasi Davani, şeful actual al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran - a fost rănit.

Occidentul crede că Iranul depozitează uraniu îmbogăţit pentru a-l folosi drept combustibil pentru arme nucleare şi că încearcă să dezvolte tehnologia necesară pentru o bombă funcţională. Iranul neagă acest lucru, spunând că activitatea sa nucleară are doar scopuri energetice paşnice.

Moslehi a vorbit la o ceremonie care a marcat prima aniversare a asasinării lui Dariush Rezainejad. Rapoartele iniţiale din mass-media iraniană au sugerat că Rezainejad a fost implicat în programul nuclear al Iranului, dar mai târziu au declarat că era doar un student la inginerie.

Iranul acuză agenţiile de spionaj americane, israeliene, franceze, britanice şi germane de asasinate, în special Mossad-ul israelian. În luna mai, Iranul l-a spânzurat pe Jamal Fashi, în vârstă de 24 de ani, pentru uciderea omului de ştiinţă Massoud Ali-Mohammadi, în ianuarie 2010, susţinând că Fashi a mers în Israel pentru formare profesională.

Statele Unite au negat orice rol în asasinate. Israelul a păstrat tăcerea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor