Iranul avertizează că eforturile SUA de a-i bloca exporturile de petrol vor avea consecinţe

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif (Atta Kenare/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
25.04.2019

Ministrul de Externe iranian a avertizat în privinţa “consecinţelor” dacă SUA continuă să depună eforturi pentru împiedica Teheranul să exporte petrol pe pieţele internaţionale, potrivit RFE/RL.

Luând cuvântul la un eveniment în New York, Mohammad Javad Zarif a declara, miercuri, că Teheranul este încrezător că va fi capabil să continue să exporte petrol.

“Vom continua să căutăm cumpărători pentru petrolul nostru şi vom folosi Strâmtoarea Ormuz ca pasaj de tranzit sigur pentru vânzarea petrolului”, a precizat Zarif.

Comentariile au fost făcute la două zile după ce Washingtonul a suspendat derogările acordate pe o perioadă de şase luni celor mai mari opt clienţi ai Iranului, care le-au permis acestora să să importe în continuare anumite cantităţi de petrol iranian în pofida sancţiunilor americane reimpuse după ce administraţia preşedintelui Donald Trump s-a retras anul trecut din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri cu scopul de a restricţiona programul nuclear iranian. Casa Albă a declarat că urmăreşte să reducă la zero exporturile de petrol iranian.

Trump a declarat că acordul nuclear din 2015 este plin de “breşe” pentru că nu a inclus programul de rachete balistice al Iranului sau presupusele activităţi iraniene de finanţare a terorismului.

“Dacă SUA ia măsura nebunească de a încerca să ne împiedice [să exportăm petrol], ar trebui ca [americanii] să fie pregătiţi pentru consecinţe”, a afirmat Zarif, fără să specifice ce măsuri ar putea lua Teheranul.

Zarif a reiterat remarcile făcute anterior în aceeaşi zi de către liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care a susţinut că suspendarea de către Washington a derogărilor reprezintă o “măsură ostilă” care “nu va rămâne fără răspuns”.

În plus, Zarif a mai afirmat că, în opinia lui, obiectivul lui Trump este acela de a “ne îngenunchea pentru a participa la discuţii”. Totuşi, a adăugat el, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională, John Bolton şi unii aliaţi ai SUA din Orientul Mijlociu forţează înspre o “schimbare a regimului” şi spre “dezintegrarea Iranului”.

“Încă nu este o criză, dar situaţia este periculoasă. Accidente şi accidentele planificate sunt posibile”, a mai susţinut Zarif.

La rândul său, ca răspuns la apelurile Washingtonului de renegociere a controversatului acord nuclear, preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat că ţara sa va fi dispusă să negocieze doar dacă SUA ridică presiunea şi cere scuze pentru ceea ce el a numit a fi “acţiuni ilegale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor