Epoch Times România

Iranul trimite o navă de război în Marea Roşie după ce SUA le-a scufundat militanţilor Houthi trei ambarcaţiuni

Forţele paramilitare iraniene furnizează informaţii şi armament grupării Houthi din Yemen, pe care rebelii le folosesc pentru a ţinti navele care trec prin Marea Roşie
Forţele paramilitare iraniene furnizează informaţii şi armament grupării Houthi din Yemen, pe care rebelii le folosesc pentru a ţinti navele care trec prin Marea Roşie (Youtube - captură ecran)
D.B.
02.01.2024

Iranul a trimis o navă de război în Marea Roşie după ce marina americană a distrus trei ambarcaţiuni Houthi, o acţiune care riscă să intensifice tensiunile şi să complice obiectivul Washingtonului de a securiza o cale navigabilă vitală pentru comerţul global, informează Bloomberg.

Distrugătorul Alborz a traversat luni strâmtoarea Bab El-Mandeb, un punct îngust de legătură între Marea Roşie şi Golful Aden, a anunţat luni presa de stat iraniană, fără a oferi mai multe informaţii despre misiunea navei.

Incursiunea Iranului în Marea Roşie, la o zi după acţiunea SUA, agravează situaţia extrem de instabilă din canalul prin care trece aproximativ 12% din comerţul mondial. Mişcarea ar putea fi văzută ca o provocare la adresa grupului operativ maritim condus de SUA, înfiinţat luna trecută pentru a opri atacurile asupra navelor de către rebelii houthi susţinuţi de Teheran, care controlează o porţiune din nord-vestul Yemenului, inclusiv capitala Sanaa şi portul Al-Hudaydah de la Marea Roşie.

O delegaţie Houthi s-a întâlnit cu oficialii de la Teheran după ce SUA au ucis mai mulţi membri ai grupului militant în timpul unui atac asupra unei nave de containere deţinute de Danemarca. A.P. Moller-Maersk A/S a suspendat toate operaţiunile de tranzit în Marea Roşie timp de 48 de ore pentru a evalua situaţia.

Context

Sursa citată aminteşte că gruparea rebelă Houthi a început, în noiembrie, să atace nave despre care liderii acesteia susţineau că se îndreptau spre sau erau deţinute de entităţi din Israel. Atacurile fac parte din eforturile paramilitarilor de a pune capăt ofensivei israeliene în Gaza, după ce Hamas, un grup terorist desemnat de SUA, a organizat un atac şoc în interiorul Israelului la 7 octombrie.

Într-o lună, rebelii Houthi au deturnat un portcontainer şi au lansat peste 100 de atacuri cu drone şi rachete balistice, vizând 10 nave comerciale în care au fost implicate mai mult de 35 de naţiuni diferite, potrivit Pentagonului.

Operaţiunea "Prosperity Guardian", la care participă marinele SUA şi ale altor nouă naţiuni, a intrat în acţiune începând cu 19 decembrie şi a avut, duminică, o întâlnire aprigă cu militanţii.

Elicopterele de la bordul a doua distrugătoare americane din Marea Roşie, USS Eisenhower şi USS Gravely, au răspuns la un apel de ajutor lansat de Maersk Hangzhou în timp ce Houthi în patru ambarcaţiuni rapide încercau să abordeze nava, potrivit armatei americane. Luptătorii Houthi au ignorat avertismentele verbale, au tras asupra aeronavei şi au declanşat un răspuns letal în urma căruia trei dintre ambarcaţiuni au fost scufundate.

A fost al doilea atac maritim major al Houthi în mai puţin de 24 de ore şi a avut loc după ce Danemarca a anunţat că trimite o fregată în Marea Roşie pentru a se alătura coaliţiei maritime conduse de SUA.

SUA au acuzat Iranul că este "profund implicat" în atacurile Houthi din Marea Roşie, lucru pe care Teheranul l-a negat, dar a declarat că înţelege motivul acţiunilor acestora. Iranul nu a negat că îi susţine pe rebeli de când grupul a înlăturat guvernul recunoscut internaţional al Yemenului în 2014.

Un purtător de cuvânt al Houthi, Yahya Saree, a confirmat incidentul şi a declarat că 10 dintre luptătorii grupului sunt morţi sau dispăruţi. El a cerut yemeniţilor, arabilor şi musulmanilor să fie "pregătiţi pentru toate opţiunile în confruntarea cu escaladarea americană".

Demonstraţia de forţă a Iranului în Marea Roşie a coincis cu o vizită la Teheran a lui Mohammed Abdulsalam, purtător de cuvânt al mişcării Houthi şi negociator şef. Luni, acesta s-a întâlnit cu oficiali de la Ministerul iranian de Externe, după discuţii cu Ali Akbar Ahmadian, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională al Iranului, potrivit Iran's Nour News.

Duminică, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a denunţat ceea ce a numit standarde duble din partea SUA şi a unor guverne occidentale, după o conversaţie telefonică cu ministrul britanic de Externe David Cameron, care a îndemnat Iranul să ţină în frâu gruparea Houthi.

"Nu se poate permite Israelului să masacreze femei şi copii şi să comită un genocid în Gaza şi să incendieze regiunea, dar să considere că oprirea unei nave israeliene în Marea Roşie pune în pericol securitatea acestei căi navigabile economice", a declarat Amirabdollahian.

Mişcările Teheranului sunt, în cele din urmă, în slujba propriei agende de proiectare a puterii şi de alungare a Washingtonului din regiune, afirmă Joel Rayburn, fost diplomat şi ofiţer militar american.

"Asta este ceea ce regimul iranian a intenţionat întotdeauna să facă cu avanpostul lor din Yemen", a declarat Rayburn adăugând că Iranul crede că se poate impune ca "o mare putere aşezată la căpătâiul regiunii şi al căilor sale navigabile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor