Israelul a îngheţat returnarea a 106 milioane de euro către Palestina

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)
P. P.
04.01.2015

Guvernul de la Tel Aviv a îngheţat, sâmbătă, returnarea a 106 de milioane euro către Palestina, relatează Mediafax. Mişcarea, considerată o încercare de a exercita presiuni asupra Autorităţilor Palestiniene, care încearcă să obţină recunoaşterea internaţională a statului Palestina, a fost denunţată de oficialii palestinieni.

”Este o nouă crimă de război israeliană şi nu vom ceda presiunilor”, a declarat negociatorul-şef palestinian, Saeb Erakat.

Decizia de a îngheţa cele 106 milioane de euro survine la scurt timp după ce oficialii palestinieni au depus o cerere de aderare la Curtea Penală Internaţională (CPI) cât şi o serie de rezoluţii către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Un oficial israelian a confirmat blocarea fondurilor. Acesta a vorbit, cu condiţia anonimatului, întrucât nu avea autorizaţia de a furniza aceste informaţii.

Majoritatea banilor îngheţaţi constă în sumele pentru bunurile provenite din porturile israeliene care ajung pe piaţa palestiniană, şi dintr-o serie de taxe indirecte aplicate pe combustibil, ajutoare sociale, servicii de sănătate şi veniturile fiscale ale palestinienilor angajaţi în Israel.

Fondurile sunt de obicei transferate în fiecare lună către Autoritatea Palestiniană.

Statul Palestina a primit, în ultima perioadă, recunoaşterea oficială a mai multor state, precum Franţa şi Suedia, şi avansează treptat către suveranitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor