Israelul îşi retrage cele mai multe trupe ofensive din Gaza şi se va angaja în discuţii cu Hamas

Războiul din Gaza
Războiul din Gaza (Youtube - screenshot)
D.B.
08.04.2024

Duminică, armata israeliană a declarat că a retras cea mai mare parte a trupelor terestre din Fâşia Gaza după finalizarea unei ofensive puternice în oraşul sudic Khan Younis, lăsând doar o brigadă în enclava afectată, la şase luni de la începerea războiului, informeaza USA Today News.

Armata şi-a redus efectivele din Gaza de la începutul anului, ca urmare a presiunii tot mai mari la nivel mondial pentru atenuarea impactului războiului asupra civililor. Acest lucru a oferit, de asemenea, o uşurare pentru rezervişti, mulţi dintre ei fiind plecaţi de acasă şi de la locul de muncă de când a fost lansată ofensiva israeliană, la câteva ore după atacul din 7 octombrie, condus de Hamas asupra Israelului.

Citiți și Iranul se pregăteşte să atace Israelul şi avertizează SUA să "stea deoparte pentru a nu fi loviţi"

Brigada Nahal, care a rămas, include câteva mii de soldaţi însărcinaţi să împiedice palestinienii să se întoarcă în nordul Fâşiei Gaza şi să efectueze lovituri de "precizie" în teritoriu, a declarat armata. Nu era clar ce impact, dacă există vreunul, va avea retragerea asupra iminenţei incursiunii în oraşul sudic Gaza, Rafah.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că asaltul planificat asupra Rafah este necesar pentru a elimina Hamas. Preşedintele Joe Biden şi cea mai mare parte a lumii a îndemnat Israelul să renunţe la acest plan, spunând că ar ameninţa vieţile a prea mulţi dintre cei peste 1 milion de civili palestinieni care s-au refugiat la Rafah din cauza luptelor din alte zone din Gaza.

Ofensiva israeliană, lansată după atacul şoc al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, s-a concentrat iniţial pe partea de nord a Gaza, care a fost lăsată în ruine. În ultimele săptămâni, accentul a fost pus pe sudul Gaza, cu rezultate similare.

Citiți și Consiliul ONU pentru drepturile omului cere oprirea livrărilor de arme către Israel. SUA şi Germania s-au opus rezoluţiei

Peste 250 de ostatici au fost luaţi şi aproape 1.200 de persoane au fost ucise în timpul atacului din 7 octombrie, potrivit Israelului. Mai mult de 33.100 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Potrivit sursei citate, Papa Francisc se va întâlni luni cu familiile unora dintre israelienii ţinuţi ostatici în Gaza, a declarat ministrul israelian de Externe.

Tototdată, Egiptul a declarat că se pregăteşte să găzduiască o nouă rundă de discuţii menite să ajungă la un acord de încetare a focului şi de eliberare a ostaticilor, la care atât Israelul, cât şi Hamas au declarat că vor participa.

La începutul şedinţei săptămânale a cabinetului său, Netanyahu a declarat că orice acord trebuie să includă eliberarea a ceea ce Israelul consideră a fi 133 de ostatici încă reţinuţi în Gaza şi a spus că "cererile extreme" ale Hamas reprezintă un obstacol.

Citiți și Biden vorbeşte cu Netanyahu şi califică situaţia umanitară din Gaza drept "inacceptabilă"

Guvernul britanic avertizează Israelul că sprijinul nu este "necondiţionat

Sprijinul ferm al guvernului britanic pentru Israel a dat duminică noi semne de schimbare, ministrul de Externe, David Cameron, avertizând că sprijinul "nu este necondiţionat" şi depinde de respectarea de către Israel a dreptului umanitar internaţional. Cameron a scris în cotidianul londonez The Sunday Times, la câteva zile după ce un atac aerian israelian a ucis şapte lucrători umanitari, inclusiv trei britanici, că foametea în masă reprezintă un risc serios dacă Israelul nu permite mai mult ajutor în teritoriul asediat.

"Sprijinul nostru nu este necondiţionat. Ne aşteptăm ca o astfel de democraţie mândră şi de succes să respecte dreptul umanitar internaţional, chiar şi atunci când este provocată", a scris Cameron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor