Italia blochează un cargou chinez cu material primar pentru fabricarea de arme de distrugere în masă – destinaţia Siria

Siria, intrarea în oraşul Maalula
Siria, intrarea în oraşul Maalula (ANWAR AMRO / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
18.06.2014

Nouă containere chineze de marfă, cu destinaţia Libia, care conţineau bare din oţel special numit „dual”, au fost confiscate în portul La Spezia, Italia.

Pe documente era scris "bunuri comune", dar, în realitate, era o încărcătură de oţel special, utilizat pentru a construi arme de distrugere în masă

Destinatarul oficial era o societate libaneză, care însă nu a putut fi găsită la adresa specificată în documente. "Ţinta reală declară directorul Vămilor din La Spezia - Elvio La Tassa - era Siria, grupuri siriene implicate în fabricarea de arme de distrugere în masă", relatează marţi presa italiană.

Oţelul confiscat - 150 de tone este definit material cu "utilizare dublă", adică poate fi utilizat în diverse moduri atât în scopuri paşnice cât şi pentru construirea de arme grele.

Materialul ar fi ajuns în Libia pe mare şi ar fi continuat călătoria peste graniţă, încărcat în 10 camioane, valoarea sa ridicându-se la mai multe milioane de euro.

"Confiscarea a avut loc în toamna anului trecut, dar numai astăzi am dat ştirea, odată cu încheierea anchetei", a declarat directorul Vămilor.

Investigaţiile au fost iniţiate cu mult timp înainte de confiscare deja din momentul în care cargoul a părăsit coasta chineză şi şi-a început călătoria spre Liban: "Noi l-am obligat pe căpitanul navei să devieze spre portul din La Spezia”, specifică directorul.

Cele nouă containere se află pe chei, în portul din La Spezia, situat în Liguria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor