Japonia, buget record pentru apărare

O paradă militară anuală în Tokyo, 27 octombrie 2013. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.01.2015

Japonia a aprobat cel mai mare buget pentru apărare de până acum, deoarece premierul Shinzo Abe doreşte să întărească supravegherea apelor teritoriale în mijlocul unei dispute cu China.

Bugetul pentru acest an prevede o creştere uşoară faţă de bugetul apărării din anul 2002.

Tokyo va cheltui 4,98 trilioane de yeni (41,97 miliarde de dolari) pentru bugetul apărării până în martie 2016, a declarat miercuri guvernul nipon.

Conform bugetului, se vor cumpăra 20 de avioane P-1 pentru patrulare maritimă, la un cost total de 2,94 miliarde USD.

De asemenea, se vor procura cinci avioane V-22 “Osprey”, precum şi 6 avioane de luptă F-35A cu tehnologie stealth.

Ministerul nipon al Apărării plănuieşte să folosească bugetul pentru a cumpăra şi o flotă de drone “Global Hawk” pe o perioadă de 5 ani, au declarat oficialii.

Apelurile pentru creşterea masivă a bugetului militar are loc în contextul unor tensiuni tot mai mari între China şi Japonia în ceea ce priveşte un grup de insule nelocuite din Marea Chinei de Est. Insulele sunt revendicate de ambele state.

Atât Tokyo cât şi Beijing-ul îşi dezvoltă armatele, ambele acuzându-se reciproc de o creştere a insistenţelor, în special în disputa asupra acestor insule, cunoscute sub numele de Senkaku în Japonia sau Diaoyu în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor