John Baird: Canada sprijină aspiraţiile europene ale Moldovei

Ministrul canadian de externe, John Baird
Ministrul canadian de externe, John Baird (Alex Wong / Getty Images)
Ana Chitoroagă
01.04.2014

Intensificarea relaţiilor bilaterale moldo-canadiene, deschiderea unei reprezentanţe diplomatice a Ottawei la Chişinău şi atragerea investiţiilor în economia Republicii Moldova au fost principalele teme de discuţii abordate de prim-ministrul Iurie Leancă şi ministrul Afacerilor Externe al Canadei, John Baird, în cadrul unei întrevederi care a avut loc astăzi la Guvern, transmite Moldpres citând Biroul de comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

„Deschiderea unei ambasade a Canadei la Chişinău ar face mai uşoară viaţa moldovenilor care au emigrat în Canada, dar şi a rudelor rămase în Republica Moldova. De asemenea, acesta va fi un factor important în atragerea investiţiilor canadiene în economia R. Moldova”, a spus Iurie Leancă.

Prim-ministrul a discutat despre reformele aplicate în domeniul justiţiei, eforturile Guvernului de a diversifica sursele de energie electrică şi agenda europeană. Premierul a menţionat creşterea economică - de aproape nouă la sută - înregistrată pe parcursul anului 2013, măsurile luate în vederea atragerii investiţiilor şi creşterii exporturilor produselor moldoveneşti.

La rândul său, John Baird a remarcat progresele înregistrate de Moldova pe parcursul ultimelor patru ani şi a menţionat că Ottawa sprijină integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministrul canadian a declarat că ţara sa va sprijini R. Moldova, inclusiv prin direcţionarea investiţiilor în economia R. Moldova.

Oficialul canadian a mai discutat şi cu Preşedintele Parlamentului Igor Corman. În cadrul întrevederii, John Baird s declarat că vizita sa în ţara noastră reprezintă un semnal de sprijin pentru aspiraţiile europene ale autorităţilor şi cetăţenilor moldoveni.

Igor Corman şi John Baird au abordat în cursul discuţiilor subiecte ce ţin de agenda europeană a Republicii Moldova, situaţia internă şi impactul evoluţiilor din regiune asupra Moldovei. De asemenea, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la consolidarea relaţiilor dintre cele două state, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor de colaborare pe platforma parlamentară.

Preşedintele Parlamentului a menţionat că autorităţile Republicii Moldova depun toate eforturile pentru asocierea R. Moldova cu Uniunea Europeană şi sunt pregătite pentru semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului de Liber Schimb în actualul mandat al Parlamentului. „Integrarea europeană nu este o opţiune, ci o necesitate. Nu există alternativă pentru dezvoltarea Republicii Moldova”, a subliniat Igor Corman.

Oficialii au discutat şi despre importanţa dinamizării agendei bilaterale şi a dialogului moldo-canadian. ”Putem vorbi despre o impulsionare pe toate dimensiunile a relaţiilor dintre Republica Moldova şi Canada. Ne bucură faptul că avem o susţinere foarte activă a eforturilor ţării noastre de a implementa agenda europeană, iar ministrul de Externe este solidar cu eforturile noastre de a asocia, în acest an, Republica Moldova cu UE. Este important să aducem mai multe proiecte concrete în această cooperare, posibilităţi care ţin de aspectele economice şi comerciale”, a menţionat Igor Corman.

Referindu-se la evoluţiile din regiune, preşedintele Parlamentului a menţionat că Republica Moldova pledează pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi stabilizarea situaţiei în ţara vecină. În altă ordine de idei, Igor Corman a afirmat că Moldova trebuie să coopereze în continuare cu partenerii tradiţionali din Est, inclusiv în cadrul CSI.

La întrevedere au mai participat deputaţii Ana Guţu, preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană şi Sergiu Sîrbu, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada.

Vizita ministrului Afacerilor Externe al Canadei, John Baird în Republica Moldova este prima vizită în R. Moldova a unui oficial canadian de asemenea rang. La începutul lunii martie, speakerul Igor Corman a efectuat o vizită de lucru în Canada, aceasta fiind prima vizită la nivel parlamentar întreprinsă în această ţară. În cadrul vizitei a fost semnat Memorandumul de cooperare între Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul Canadei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor