Judecătorii CCR se întâlnesc cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia

Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni
Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
10.09.2012

Judecătorii Curţii Constituţionale se întâlnesc luni cu reprezentanţi ai Comisiei de la Veneţia, în legătură cu respectarea statului de drept, a democraţiei şi a atribuţiilor Curţii în timpul crizei politice legate de suspendarea preşedintelui Băsescu şi de referendumul pentru demiterea sa. Totodată, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia se vor întâlni luni şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Delegaţia este alcătuită din trei experţi în drept constituţional din Finlanda, Italia şi Polonia.

Preşedintele CCR Augustin Zegrean a precizat că nu poate fi vorba despre un control asupra deciziilor Curţii din ultima perioadă, relevă rtv.ro.

"Comisia nu a venit să modifice ce am făcut noi. Ei nu propun sancţiuni, ei propun soluţii dacă sunt probleme cu respectarea statului de drept", a precizat Zegrean.

"Ne aşteptăm să facă un raport despre situaţia constituţională din România şi să dea nişte avize referitoare la ordonanţele de urgenţă care s-au adoptat cu restrângerea competenţelor Curţii şi în legătură cu ordonanţa referitoare la referendum", a precizat judecătoarea CCR Iulia Motoc.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, nemulţumit

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat luni că nu i s-a solicitat o întrevedere cu Comisia de la Veneţia. totodată, el a spus cu reproş că, în cadrul vizitei de acum în România, Comisia se vede numai cu cei care sunt "pe partea cealaltă a baricadei".

Întrebat dacă are stabilită o întâlnire cu Comisia de la Veneţia, Zgonea a răspuns: "Nu, mie nu mi-a solicitat. Am avut o discuţie când au fost ultima dată, cu preşedintele Comisei de la Veneţia, o discuţie care mie mi s-a părut de bun simţ, cu schimb de opinii corecte şi de o parte şi de alta".

"Am înţeles că acuma se vede numai cu cei care sunt pe partea cealaltă a baricadei, cu fostul Avocat al Poporului, cu ceilalţi colegi ai noştri care au o opinie diferită vizavi de spiritul şi litera Constituţiei şi al democraţiei", a mai spus Zgonea.

El a mai menţionat că această declaraţie a sa nu este o acuzaţie, ci o observaţie pe care, ca preşedinte al Camerei, are dreptul să o facă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor