Justiţia permite unui profesor condamnat la închisoare pentru corupţie să se întoarcă la catedră. Ciprian Mihali: Mi-aş dori ca studenţii să protesteze

Ciprian Mihali
Ciprian Mihali

Faptul că un profesor condamnat pentru fapte de corupţie a primit binecuvântarea Justiţiei pentru a continua să le predea studenţilor este cât se poate de dezamăgitor, a opinat profesorul universitar Ciprian Mihali, după ce judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis că un cadru didactic de la Universitatea Politehnică din Bucureşti poate rămâne la catedră deşi a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie.

Mai exact, Curtea de Apel Bucureşti a decis că Cristian Florian Dincă poate preda în continuare pentru ca studenţii săi să nu fie afectaţi. Dincă a fost condamnat într-un dosar în care a fost judecat pentru că a primit mită de la două angajate implicate în proiecte finanţate din fonduri nerambursabile derulate în cadrul unităţii de învăţământ. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

În opinia lui Ciprian Mihali, motivarea judecătorilor care au decis că profesorul corupt poate rămâne la catedră pentru ca studenţii să nu fie afectaţi este una bizara şi le face rău nu doar studenţilor ci şi societăţii în general.

Studenţii în particular şi societatea în general au nevoie de elite, de modele etice, iar prezenţa la catedra a unui profesor corupt contravine unui astfel de deziderat, remarcă Mihali, într-un interviu pentru Epoch Times.

"Instanţa are o motivare foarte, foarte bizară a acestui caz, spune că profesorul poate continua să predea pentru starea de bine a studenţilor, pentru că este un profesionist, profesor excepţional şi aşa mai departe. Problema nu cred însă că este asta.

E plină ţara de profesionişti, aşa cum printre aceşti profesionişti se numără adesea şi oameni deosebit de corupţi sau imorali. Problema este că starea de bine a studenţilor o dă nu prezenţa unui asemenea profesor care e condamnat pentru corupţie ci integritatea lui morală.

Ceea ce pune o mare problemă în mediul academic în acest moment este incapacitatea mediului academic de a oferi elite, modele etice pentru societate. Prăbuşirea învăţământului românesc superior s-a produs şi prin faptul că Universitatea a devenit un loc unde se negociază funcţii, posturi, mandate pe viaţă, legile sunt modificate în aşa fel încât să permită aşa-zisei mici elite academice să se perpetueze la putere pentru eternitate, iar din acest motiv acolo unde ar fi trebuit să avem poate una din ultimele instanţe din ţară care să poată să infuzeze un pic de moralitate, de integritate etică în societatea, acolo lucrurile acestea sunt cel mai dramatic absente.

Şi de aceea mi se pare că decizia instanţei e cât se poate de dezamăgitoare spunând că starea de bine a studenţilor depinde de posibliitatea acestui profesor de a putea continua să predea pentru că e un profesionist. Nu îi neagă nimeni profesionalismul, problema este lipsa de integritate constatată de instanţă printr-un act de corupţie dovedit şi pedepsit iar această lipsă de integritate face mult mai rău nu numai studenţilor ci şi societăţii în general.

Întrebat dacă e de părere că factorii decidenţi din cadrul universităţii unde activează profesorul vor face ceva pentru a repara situaţia, Mihali s-a arătat sceptic:

"Universitatea e autonomă şi, la nivelul Senatului şi Comisiei de Etică, se poate lua o decizie în acest sens. Dar ştim că este vorba de Universitatea Politehnică din Bucureşti şi ştiind cine este rectorul acestei universităţi - Mihai Costoiu, el însuşi care a scăpat de dosar prin prescripţie, nu că a fost găsit nevinovat - am mari îndoieli că se va face ceva. Profesorul acela va continua să predea şi, din păcate, mă îndoiesc că studenţii vor reacţiona. Mi-aş dori mult să o facă şi aş fi primul care i-ar felicita, dar mă îndoiesc că studenţii vor lua poziţie", a adăugat profesorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii