Kadîrov, supranumit “măcelarul din Groznîi”, grav bolnav de necroză pancreatică. Nu sunt speranţe de vindecare [Presa rusă]

Liderul cecen Ramzan Kadirov
Liderul cecen Ramzan Kadirov (Screenshot)
Redacţia
22.04.2024

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, este grav bolnav de necroză pancreatică şi nu mai există nicio speranţă de recuperare, a anunţat publicaţia socio-politică rusă Novaya Gazeta Europe.

"Starea de sănătate a liderului cecen este un motiv de îngrijorare de un an de zile. Faptul că Ramzan Kadîrov este bolnav a fost negat oficial, în primul rând de el şi de anturajul său.

Cu toate acestea, unele lucruri nu pot fi ascunse, şi anume schimbările izbitoare în aspectul, comportamentul şi programul de lucru al liderului cecen", relatează publicaţia rusă citată de Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei citate, Kadîrov este bolnav, "iar Kremlinul se confruntă cu o problemă serioasă: cum să pregătească fără probleme cea mai problematică regiune a Rusiei pentru o schimbare de putere care ar putea avea loc foarte curând".

Ziarul a precizat că liderul cecen a fost diagnosticat pentru prima dată cu necroză pancreatică în ianuarie 2019. La acea vreme, cel supranumit "măcelarul din Groznîi" nu a făcut un secret din faptul că a fost nevoit să îşi ia un concediu pentru că era "temporar inapt pentru muncă". El a susţinut că se simţea uşor rău, suferind de febră şi gripă, pentru care, nu se ştie de ce, a fost "pus pe perfuzii timp de doar două zile", după cum a explicat chiar Kadîrov.

După cum subliniază Novaya Gazeta, mulţi au fost nedumeriţi de faptul că o banală răceală ar fi fost tratată cu o perfuzie, un sentiment care s-a transformat în "suspiciune persistentă" în toamna anului 2019.

În octombrie, Kadîrov a dispărut din ochii publicului, canalele anonime de pe Telegram relatând că liderul cecen se afla într-o stare de sănătate precară, posibil din cauza faptului că ar fi fost otrăvit.

Ahmed Dudaev, un consilier al liderului cecen, a accesat imediat Instagram pentru a nega povestea otrăvirii, spunând: "Kadîrov este o persoană obişnuită care se poate îmbolnăvi, poate avea vânătăi, poate face gripă etc".

Liderul cecen Ramzan Kadirov este grav bolnav de necroză pancreatică
Liderul cecen Ramzan Kadirov este grav bolnav de necroză pancreatică (Screenshot - X)

Ziarul a remarcat că, în 2019, puţini oameni au acordat importanţă faptului că liderul Kadîrov a slăbit atât de mult. Publicaţia rusă subliniază că pierderea dramatică în greutate este primul simptom al necrozei pancreatice în curs de dezvoltare activă. Aceasta este o boală gravă care provoacă dureri puternice, este dificil de tratat şi are o rată ridicată a mortalităţii.

Kadîrov ar fi fost supus unor proceduri regulate, inclusiv intervenţii chirurgicale, la Spitalul Clinic Central al Administraţiei Prezidenţiale Ruse, cel puţin de două ori pe an din 2019.

Starea de sănătate a liderului cecen a început să se deterioreze brusc în primăvara anului 2022, dar abia anul trecut a devenit un subiect fierbinte.

"Chiar şi cel mai neatent observator nu a putut să nu observe cum Kadîrov crescuse de o dată şi jumătate în dimensiuni, ca urmare a insuficienţei renale şi a stagnării fluidelor în plămâni (consecinţele bolii de bază). Forma abdomenului său a căpătat toate semnele unei ascite pancreatogene; a dezvoltat o teribilă lipsă de aer, avea dificultăţi de vorbire, mergea încet şi se îmbrăca prea călduros pentru climatul cecen", a precizat ziarul.

În acel moment, Kadîrov începuse să dispară din atenţia publicului în cele mai nepotrivite momente. Iar în septembrie, potrivit ziarului, a fost internat la terapie intensivă.

Potrivit surselor Novaya Gazeta, liderul cecen a fost internat în spital cu insuficienţă pulmonară acută ca urmare a unei supradoze de tranchilizant Dormicum. Acest sedativ puternic este utilizat în mod obişnuit pentru a calma pacienţii înainte de o intervenţie chirurgicală. Kadîrov l-ar fi luat pentru că suferea de dureri puternice, insomnie şi anxietate.

Pentru a-i stabiliza funcţia respiratorie, Kadîrov a fost conectat la un ventilator şi a fost pus într-un somn indus medical - cu alte cuvinte, o "comă indusă medical".

Ziarul a precizat că Ramzan Kadîrov a fost supus unei scanări RMN a creierului în septembrie anul trecut, care a arătat că boala îl afecta grav.

Reamintim că Republica Cecenă, cunoscută şi sub numele de Cecenia, este inclusă în Federaţia Rusă; parlamentul ucrainean a recunoscut-o ca teritoriu ocupat temporar de Rusia [Republica Cecenia din Ichkeria - n.r.].

Cunoscut sub porecla de "Măcelarul din Groznîi", sau "câinele de atac al lui Putin", Kadîrov se bucura de o mare libertate de manevră acordată de Putin pentru a conduce Cecenia fără milă, ca pe un fief personal.

Liderul cecen pro-Kremlin, un aliat-cheie al lui Vladimir Putin, a jucat un rol semnificativ în războiul din Ucraina, trimiţând trupe cecene să lupte alături de trupele ruse. Alianţa sa cu Putin este, de asemenea, considerată de mulţi experţi ca fiind crucială pentru controlul preşedintelui rus asupra Ceceniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor