Kelemen Hunor propune un "compromis corect şi util" pentru folosirea limbii maghiare în administraţie

Controversatul proiect de lege care va scădea pragul de folosire a limbii materne în instituţiile statului revine pe tapet, liderul UDMR propunând o variantă mai "soft" decât cea vehiculată în perioada moţiunii de cenzură.
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor (Epoch Times România)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat luni că ar putea fi de acord cu un prag de 15% în proiectul de lege iniţiat de formaţiunea sa cu privire la numărul de persoane aparţinând minorităţii naţionale din totalul populaţiei unei localităţi necesar pentru folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică, relatează Agerpres.

"Nu a existat nicio discuţie pe această temă, nu cred că mâine se va da un raport în Comisia de administraţie, probabil se va amâna discuţia. Noi, din punctul de vedere al iniţiatorilor, am putea ajunge la un prag de 15% şi vreau să spun că dacă noi am ajunge la un astfel de compromis, de 15%, faţă de aproape 400 de localităţi, unităţi administrativ-teritoriale (...) care sunt în acest moment sub vigoarea legii de 20%, cu 15% ar intra în plus încă 73, 74 de localităţi. Deci, nici vorba de 2.000 (...). Cine ce pierde? (...) Nu cred că cineva va pierde. (...) Nimeni nu a propus în acest proiect de lege o limbă oficială, ci folosirea limbii materne în relaţia cu administraţia publică în judeţele în care condiţiile sunt îndeplinite", a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres, la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Kelemen Hunor, pragul de 15% ar fi pentru toată lumea "un compromis corect şi util".

Reamintim că în zilele premergătoare moţiunii de cenzură prin care PSD şi-a dat jos propriul guvern, UDMR a negociat, în schimbul sprijinirii moţiuni, o serie de iniţiative legislative printre care şi scăderea de la 20% la 10% a pragului de folosire a limbii materne în instituţii publice, instituirea unui prag alternativ, precum şi inscripţionarea în limba cetăţenilor minorităţilor a denumirii localităţilor, străzilor şi spaţiilor publice. Propunerile UDMR-ului au stârnit indignare la vremea respectivă inclusiv printre membrii PSD, lideri din Ardeal reacţionând destul de dur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne