Kremlinul cere Londrei să explice “unda verde pentru doborârea avioanelor ruseşti”

La câteva zile după ce Turcia a anunţat că doua avioane ruseşti i-au încălcat spaţiul aerian, piloţilor britanici şi ai NATO li s-a cerut să evite sub orice formă contactul cu piloţii ruşi şi că, în cazul în care sunt ameninţaţi, pot deschide focul asupra avioanelor ruseşti.
Un avion de luptă britanic, model Tornado
Un avion de luptă britanic, model Tornado (Matt Cardy/Getty Images)

La o zi după ce piloţii britanici şi ai NATO au primit, aparent, undă verde pentru a lua măsuri drastice împotriva avioanelor de luptă ruseşti dacă vor fi ameninţaţi de acestea în timpul misiunilor din Irak, Interfax a raportat că Ministerul rus al Apărării a cerut clarificări. Surse senioare ale apărării britanice susţin că este “doar o chestiune de timp înainte ca avioanele noastre să se implice într-o confruntare fatală” cu avioanele de luptă ruseşti.

Lipsurile strategice occidentale au fost demonstrate prin dezastruosul program american în valoare de 500 de milioane de dolari pentru a pregăti şi înarma rebeli moderaţi, care a generat doar o mână de luptători, mulţi dintre ei predându-se sau fiind capturaţi aproape imediat. Planul a fost suspendat în cele din urmă vineri.

Motivul pentru care coaliţia condusă de SUA în Siria a eşuat să lovească puternic în ISIL, conform analistului politic sirian Maher Ihsan, este lipsa de ofensivă din partea trupelor terestre. În plus, în timp ce atacă ISIL, SUA oferă ajutor rebelilor din opoziţie, inclusiv arme – majoritatea lor ajungând în mâinile luptătorilor ISIL.

Într-un interviu la televiziunea iraniană, Assad a declarat duminică că o campanie de lovituri aeriene occidentale şi arabe împotriva ţintelor ISIL în Irak şi Siria a fost contraproductivă, adăugând că terorismul s-a răspândit atât teritorial cât şi în privinţa numărului de noi recruţi.

Piloţilor britanici şi ai NATO li s-a cerut să ia măsuri drastice dacă se trage asupra lor de către forţa aeriană a lui Vladimir Putin în timpul misiunilor deasupra Irakului.

Această iniţiativă a avut loc după ce miniştrii britanici au avertizat că Rusia a făcut ca situaţia din Orientul Mijlociu să fie “mult mai periculoasă”.

Surse senioare din sectorul britanic al apărării susţin că este “doar o chestiune de timp înainte ca avioanele britanice să se implice într-o confruntare fatală” cu avioanele de luptă ruseşti.

O sursă a declarat: “Trebuie să ne protejăm piloţii şi, în acelaşi timp, ne apropiem cu un pas de război. E nevoie doar de un avion doborât în luptă aeriană şi întregul peisaj se va schimba”.

Piloţilor RAF li s-a cerut să evite contactul cu avioanele ruseşti cu orice preţ iar echipele de control pentru misiunile americane şi britanice vor depune toate eforturile pentru a ţine separate avioanele celor două tabere.

Dar piloţii au fost avertizaţi că trebuie să fie pregătiţi să tragă asupra avioanelor ruseşti dacă vieţile lor depind de acest lucru.

O altă sursă a declarat: “Nimeni nu ştie ce vor face ruşii în continuare. Nu ştim cum vor răspunde dacă vor intra în contact cu un avion de luptă occidental.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe