Kremlinul schimbă placa: Acum spune că se află “în război” şi vrea să creeze o nouă forţă de 100.000 de soldaţi

Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (pravda.com.ua)
Andrei Popescu
23.03.2024

Rusia adună o nouă forţă de 100.000 de soldaţi pentru o potenţială ofensivă de vară, a avertizat vineri comandantul forţelor terestre ale Ucrainei.

Generalul-locotenent Oleksandr Pavliuk a declarat că Rusia ar dori să menţină ritmul după ce a capturat oraşul Avdiivka, în regiunea Doneţk.

Forţele Moscovei au înregistrat câştiguri din ce în ce mai mari de la căderea oraşului Avdiivka în februarie, în parte alimentate de lipsa livrărilor de arme de la partenerii occidentali ai Kievului.

Avertismentele privind o posibilă nouă ofensivă au venit în contextul în care Kremlinul lui Vladimir Putin a recunoscut că se află într-o "stare de război" cu Ucraina, după ce a lansat un baraj de 90 de rachete şi 60 de drone sinucigaşe asupra oraşelor ucrainene.

Rusia a fost atentă să nu prezinte "operaţiunea sa militară specială" ca pe un război real. Purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că Occidentul a transformat conflictul într-un "război de facto", potrivit The Telegraph.

Avertismentele Ucrainei cu privire la planurile de atac ale Rusiei au loc în timp ce Moscova face progrese în linia frontului. Săptămâna aceasta, Rusia a declarat că a creat patru noi "armate", probabil un exerciţiu de regrupare.

Generalul-locotenent Pavliuk a declarat: "Nu cunoaştem planurile Rusiei în cea mai mare măsură. Cunoaştem doar datele pe care le au, ceea ce creează. Ei creează un grup de peste 100.000 de persoane.

"Nu va fi neapărat o ofensivă. Poate ca o vor folosi pentru a-şi reface unităţile care îşi pierd capacitatea de luptă", a adăugat el.

"Dar există posibilitatea ca, până la începutul verii, să aibă câteva forţe pentru a desfăşura operaţiuni ofensive într-una dintre direcţii".

El a adăugat că forţele ruseşti "nu încetinesc" progresele în jurul Avdiivka. Ucraina a confirmat anterior acumulări masive de trupe ruseşti în nord-estul regiunii Harkiv, în ceea ce surse au declarat că ar putea fi o ţintă potenţială pentru a crea o zonă tampon între teritoriul deţinut de Kiev şi regiunile de frontieră ruseşti Belgorod şi Kursk.

Cele două regiuni au fost ţinte repetate ale raidurilor transfrontaliere ale rebelilor ruşi pro-Ucraina, precum şi ale atacurilor ucrainene cu rază mai lungă de acţiune.

În ciuda faptului că miliţiile anti-Kremlin acţionează în Rusia continentală, generalul-locotenent Pavliuk a declarat că Rusia a reuşit să terorizeze comunităţile ucrainene de frontieră din nord.

El a spus că lipsa sistemelor de apărare aeriană şi a muniţiilor împiedică Ucraina să respingă bombele aeriene lansate cu avioane de luptă, care sunt desfăşurate mai frecvent de Rusia.

Moscova a declarat că a efectuat lovituri în masă "ca răspuns" la atacurile soldaţilor pro-Kiev asupra oraşelor de frontieră ruseşti din ultima săptămână, a precizat Ministerul Apărării într-o declaraţie.

La Harkiv a avut loc o pană de curent aproape în tot oraşul, alimentarea cu apă fiind întreruptă, potrivit ştirilor locale.

În Zaporojie, loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa au lăsat instalaţia într-o poziţie "extrem de periculoasă", în timp ce cel mai mare baraj din Ucraina, o centrală hidroelectrică din Dnipro, se află într-o stare "critică" în urma unui atac cu rachete, au raportat oficialii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor