Kremlinul se întrece pe sine: Fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, pus pe lista "teroriştilor şi extremiştilor" din Rusia

Marele maestru de şah, Garry Kasparov
Marele maestru de şah, Garry Kasparov (Youtube - captură ecran)
D.B.
06.03.2024

Agenţia de monitorizare financiară a Rusiei, Rosfinmonitoring, l-a adăugat pe fostul campion mondial de şah Garry Kasparov, un critic proeminent al Kremlinului, pe lista sa de "terorişti şi extremişti", a anunţat miercuri agenţia de ştiri de stat RIA, potrivit Reuters.

Lista a pus limite asupra tranzacţiilor bancare ale persoanelor fizice şi le obligă să ceară aprobare de fiecare dată când doresc să îşi folosească conturile.

Kasparov, în vârstă de 60 de ani, a fugit din Rusia în 2014 de teama persecuţiilor. Biroul său de presă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Citiți și Marele maestru de şah Garry Kasparov prezice prăbuşirea "imperiului" rusesc: În următorii cinci ani Rusia va deveni mai mică

Ministerul rus al Justiţiei i-a adăugat pe Kasparov şi pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski pe lista sa de "agenţi străini" în 2022, supunându-i la o birocraţie împovărătoare, inclusiv la raportarea financiară.

Marele maestru de şah Garry Kasparov a prezis prăbuşirea "imperiului" rus

În luna mai a anului trecut, fostul campion de şah Garry Kasparov, unul dintre cei mai determinaţi critici ai Kremlinului, a declarat că victoria Ucrainei în războiul declanşat de Moscova va duce la prăbuşirea regimului lui Vladimir Putin şi va inaugura un nou început pentru Rusia.

"Sunt destul de sigur că, în următorii cinci ani, Rusia va sfârşi prin a fi mai mică", a declarat pentru Newsweek Kasparov, care acum este implicat în politică. Descriind războiul din Ucraina drept un "genocid", ale cărui consecinţe "ne vor însoţi decenii", el a afirmat că teritorii ruseşti precum republicile Tatarstan, Baskortostan şi Cecenia "foarte probabil vor pleca".

"Acesta este procesul care s-a oprit în 1991, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice, dar cred că prăbuşirea imperiului rus este iminentă", a menţionat el.

Putin a fost deschis cu privire la ambiţiile sale imperiale, demonstrate prin preluarea Crimeei în 2014, războiul care a urmat în regiunea ucraineană Donbas şi invazia pe scară largă pe care a lansat-o în februarie 2022.

Citiți și Marele maestru de şah Garry Kasparov: Eliberarea de fascismul lui Vladimir Putin trece prin Ucraina

"În mod clar, imperiul rus trebuie să înceteze să mai existe. Întrebarea este dacă lumea liberă va elabora o politică ce ar ajuta alte forţe din Rusia să păstreze bucata de teritorii care sunt majoritar ruseşti şi să reformeze statul pentru a deveni un viitor aliat al civilizaţiei euroatlantice - sau va scăpa total de sub control?", a punctat Kasparov.

Acesta este motivul pentru care el crede că Ucrainei ar trebui să i se dea toate armele de care are nevoie pentru a învinge, pentru că astfel s-ar pune capăt regimului lui Putin "într-un moment în care încă mai avem unele elemente de bază ale mecanismului de guvernare rusesc care ar putea fi aduse într-un nou sistem de guvernare". El are în vedere Rusia ca o republică parlamentară sau o federaţie liberă, "dar trebuie să începem de la zero".

Fostul campion mondial de şah s-a orientat spre politică după retragerea din sport şi a creat Frontul Civil Unit, o mişcare socială care lucrează pentru a păstra democraţia.

Citiți și Kasparov şi Hodorkovsk ies cu noi declaraţii: Nu vă temeţi de dispariţia lui Putin

De ani de zile, el a avertizat cu privire la ameninţarea pe care Putin o reprezintă la adresa ordinii mondiale, iar în 2015 l-a comparat cu Adolf Hitler în cartea sa Winter is Coming. În anul următor, el a cofondat Forumul Rusia Liberă, care a fost declarat "organizaţie indezirabilă", în februarie, de către Procuratura Generală a Rusiei.

La trei luni după începerea războiului, Kasparov a cofondat Comitetul de acţiune pentru Rusia împreună cu omul de afaceri rus în exil Mihail Hodorkovski, fostul şef al companiei petroliere Iukos, care a fost pus în spatele gratiilor un deceniu, până în 2013, în baza unor acuzaţii criticate ca fiind motivate politic.

Grupurile încearcă să construiască o cooperare între diaspora rusă anti-Putin şi organizaţiile şi guvernele occidentale. În timp ce personalităţile proeminente ale opoziţiei ruse sunt unite împotriva lui Putin, se pare că nu există prea multă unitate în rândul multora dintre ele. Primul Congres al Deputaţilor Poporului din Rusia este un alt grup de personalităţi ale opoziţiei care nu beneficiază de sprijinul unor critici ai lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor