La 40 de ani de la război, Vietnamul critică crimele americane dar laudă legăturile cu SUA

Paradă marcând cea de-a 40-a aniversare a căderii Saigonului, 30 aprilie 2015, oraşul Ho Chi Minh City
Paradă marcând cea de-a 40-a aniversare a căderii Saigonului, 30 aprilie 2015, oraşul Ho Chi Minh City (HOANG DINH NAM/AFP/Getty Images)

Premierul vietnamez Nguyen Tan Dung a criticat “crimele barbare” comise de Statele Unite în timpul Războiului din Vietnam. În timpul comentariilor sale, făcute joi în cadrul unui discurs ce marchează patru decenii de la capturarea Saigonului de către forţele comuniste, Dung a numit “reunificarea” Vietnamului o victorie a “patriotismului înflăcărat”, conform Internaţional Business Times.

„Ei (Statele Unite) au comis nenumărate crime barbare, au cauzat pierderi şi suferinţe nemăsurate poporului şi ţării noastre”, a declarat Dung, în timp ce s-a adresat unei mulţumi formate din lideri aflaţi la conducerea ţării, civili şi veterani de război, în oraşul cunoscut acum sub numele de Ho Chi Minh.

După cum s-a afirmat, mii de vietnamezi au ieşit pe străzile oraşului, unde au fost organizate parade şi au fost susţinute discursuri pentru a marca cea de-a 40-a comemorare a unui război care a dat o lovitură puternică moralului şi prestigiului armatei americane. Capturarea Saigonului de către Armata Populară a Vietnamului şi Frontul Eliberării Naţionale a Vietnamului de Sud în 30 aprilie 1975, a marcat sfârşitul unui război care a durat aproape două decenii. Milioane de civili vietnamezi şi peste 58.000 de soldaţi americani au fost ucişi în acel război. Numărul mare de soldaţi americani ucişi a contribuit la formarea unei mişcări puternice anti-război în SUA.

În timpul discursului său, Dung a numit căderea Saigonului un “capitol glorios” în victoria Vietnamului împotriva “imperialiştilor americani şi ai susţinătorilor lor”, conform rapoartelor media locale. Totuşi, a adăugat el, Vietnamul “lasă în urmă trecutul şi priveşte înainte, către viitor.”

De la sfârşitul războiului cele două ţări au urmărit să îşi îmbunătăţească legăturile bilaterale. Vietnamul cândva comunist a abandonat de mult timp modelul economic sovietic şi a îmbrăţişat capitalismul. În 2014, comerţul bilateral dintre SUA şi Vietnam a depăşit 36 miliarde USD. De altfel, SUA este în prezent unul dintre cei mai mari investitori străini ai Vietnamului.

„Guvernul [vietnamez] este conştient de faptul că trecutul umbreşte relaţia sa cu SUA”, a declarat Alexander Vuving pentru Bloomberg. Vuving este analist în securitate la Centrul pentru Studierea Securităţii în Asia-Pacific, cu sediul în Hawaii, susţine Internaţional Business Times.

„Ei [liderii vietnamezi] nu doresc să uite trecutul dar doresc să privească spre viitor, şi acel lucru rezonează cu marea majoritate a populaţiei”, a adăugat Vuving.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe