La Sankt Petersburg, Igor Corman optează pentru integrarea europeană a Moldovei

Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova.
Igor Corman, preşedintele Parlamentului din Republica Moldova. (Epoch Times România)

Preşedintele Parlamentului Igor Corman optează pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi dezvoltarea cooperării cu partenerii tradiţionali din Est atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi în cadrul CSI. Declaraţia a fost făcută ieri, la Sankt Petersburg, de către şeful Legislativului în cadrul întrevederilor cu Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin şi Preşedintele Consiliului Adunării Federale a Federaţiei Ruse, Preşedinte al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Valentina Matvienko, potrivit Moldpres care citează Direcţia de comunicare şi relaţii publice a Legislativului.

În cadrul întrevederilor cu cei doi oficiali ruşi au fost abordate mai multe subiecte care vizează situaţia din regiune şi priorităţile agendei bilaterale. În contextul discuţiilor despre criza din regiune, Igor Corman a pledat pentru stabilizarea situaţiei, evitarea confruntării şi prevenirea extinderii separatismului.

Şeful Legislativului s-a referit şi la evoluţiile în reglementarea conflictului transnistrean având în vedere apelul recent al aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol către autorităţile Federaţiei Ruse privind recunoaşterea independenţei autoproclamatei republici nistrene şi acceptarea sa în componenţa Rusiei. Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin a reconfirmat poziţia Federaţiei Ruse privind soluţionarea acestuia în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Cit priveşte agenda bilaterală, Preşedintele Parlamentului a accentuat importanţa examinării subiectelor de ordin economic şi comercial pe platforma Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă şi a subliniat necesitatea soluţionării problemei exportului vinurilor moldoveneşti pe piaţa rusă.

De asemenea, şeful Legislativului a exprimat deschiderea părţii moldoveneşti pentru organizarea consultărilor pe marginea textului Acordului de Liber Schimb şi Comerţ Aprofundat între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care va fi semnat în viitorul apropiat.

Părţile au convenit asupra dinamizării cooperării la nivelul grupurilor de prietenie şi a Comisiei interparlamentare de colaborare dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Adunarea Federală a Federaţiei Ruse.

Tot astăzi, Igor Corman a participat la Consiliul Adunării Interparlamentare a CSI şi la o întrevedere cu Anatolii Rubinov, Preşedintele Consiliului Republicii al Adunării Naţionale a Republicii Belarus.

Preşedintele Parlamentului, însoţit de o delegaţie din care fac parte deputaţii Chiril Lucinschi, Violeta Ivanov şi Petru Vlah participă, în perioada 17-18 aprilie curent, la lucrările Adunării Interparlamentare a CSI, care se desfăşoară la Sankt Petersburg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe