Lavrov la Beijing: Rusia şi China trebuie să organizeze o "opoziţie dublă" faţă de Occident

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)
D.B.
11.04.2024

Guvernele de la Beijing şi Moscova trebuie să îşi intensifice angajamentul reciproc pentru a oferi o contrapondere la poziţia geopolitică dominantă a Occidentului, a declarat marţi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, potrivit DPA.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a propus ca cele două puteri să organizeze o "opoziţie duală" pentru a controla ambiţiile Statelor Unite şi ale aliaţilor săi, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă.

"Liderii noştri, preşedintele Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping, au subliniat în repetate rânduri hotărârea Rusiei şi a Chinei de a contracara încercările de a pune frână eforturilor de construire a unei ordini mondiale multipolare", a declarat Lavrov.

Lavrov, care este ministru de Externe al Rusiei de peste 20 de ani, a declarat că relaţiile dintre China şi Rusia se află la un nivel record şi că cele două părţi au convenit să "lanseze un dialog" pe probleme de securitate eurasiatică, dar nu a dat detalii.

Xi şi Putin au declarat un parteneriat "fără limite" cu puţin timp înainte ca Rusia să invadeze vecinul său Ucraina, în februarie 2022. Conducerea chineză nu a condamnat războiul rusesc împotriva Ucrainei, în schimb a dat vina pe Occident pentru acest conflict.

Lavrov a mulţumit Chinei pentru că l-a susţinut pe Putin în alegerile din Rusia de luna trecută, care i-au acordat preşedintelui rus încă un mandat de şase ani la putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor